OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ BLOG

Η Άνοιξη της Πράγας: 1968-2018

23/08/2018 - 11:25
Σαν σήμερα: Το 1969 σοβιετικά τανκς εισβάλουν στην Πράγα
Share on FacebookShare on Twitter

 Του Δημήτρη Καιρίδη

Συμπληρώθηκαν αυτή την εβδομάδα 50 χρόνια από την εισβολή των Σοβιετικών και των συμμάχων τους στην Τσεχοσλοβακία και τη βίαιη καταστολή της «Άνοιξης της Πράγας». Η απόφαση του Κρεμλίνου είχε τεράστιο αντίκτυπο στην ιστορία της σύγχρονης Ευρώπης. Καταρχήν, οδήγησε στην απονομιμοποίηση του υπαρκτού σοσιαλισμού και απέδειξε την ιδεολογική και ηθική του ένδεια. Όταν ένα καθεστώς στηρίζεται μόνο στην ωμή βία και τη δύναμη των όπλων για να επιβιώσει, έχει χρεοκοπήσει.

Πράγματι, 21 χρόνια αργότερα, το 1989, ο ανατολικο-ευρωπαϊκός κομουνισμός κατέρρευσε ως χάρτινος πύργος, χωρίς να προβάλει καμία ουσιαστική αντίσταση. Στερούμενος λαϊκών ερεισμάτων στο εσωτερικό και της σοβιετικής στρατιωτικής υποστήριξης, την οποία ο Μιχαήλ Γκορμπατσώφ αρνήθηκε να παράσχει από το εξωτερικό, κατέρρευσε και, μάλιστα, με εξαίρεση τη Ρουμανία, χωρίς βία. Μάλιστα, η ανατροπή του κομουνισμού στην Τσεχοσλοβακία χαρακτηρίστηκε ως «βελούδινη επανάσταση».

Η τύχη, ωστόσο, του ανατολικο-ευρωπαϊκού κομουνισμού είχε προδιαγραφεί ήδη από το 1968. Η αποτυχία της μεταρρύθμισής του και το άδοξο τέλος του εγχειρήματος του «σοσιαλισμού με ανθρώπινο πρόσωπο» οδηγούσαν αναπόδραστα στην κατάρρευσή του, η οποία ήρθε δυο δεκαετίες αργότερα. Η αλήθεια είναι ότι το πείραμα του Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ ήταν μάλλον καταδικασμένο εξαρχής να αποτύχει: όπως διαπίστωσε και ο Γκορμπατσώφ, ο ανατολικο-ευρωπαϊκός κομουνισμός μάλλον δεν επιδέχονταν μεταρρυθμίσεως. Η οποιαδήποτε φιλελευθεροποίηση του συστήματος δεν μπορούσε παρά να οδηγήσει στην ανατροπή του, όπως το παραμικρό ρήγμα σε ένα φράγμα οδηγεί συνήθως στην υπερχείλισή του.

Το 1968 αποδείχτηκε καθοριστικό για την παγκόσμια ιστορία. Η Δύση συγκλονίστηκε από τον Παρισινό Μάη και τις διαδηλώσεις ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ. Οι αμερικανικός λαός διχάστηκε όπως δεν είχε διχαστεί από την εποχή του εμφύλιου πολέμου έναν αιώνα νωρίτερα. Η Δύση, ωστόσο, αποδείχτηκε προσαρμόσιμη στις απαιτήσεις της νέας εποχής. Μια νέα γενιά πολιτικών, οι 68άρηδες (του 1968), ήρθαν στην εξουσία και εισήγαγαν μια σειρά από μεταρρυθμίσεις όπως, για παράδειγμα, αυτές υπέρ των γυναικών. Αντίθετα, η Ανατολή αποδείχτηκε αρτηριοσκληρωτική και οδηγήθηκε, μερικά χρόνια αργότερα, στην πτώση.

Η ειρωνεία της ιστορίας είναι ότι 50 χρόνια μετά η πρώην Ανατολή φαίνεται να αμφισβητεί την ιδεολογική και πολιτική ηγεμονία της γενιάς των 68άρηδων (του 1968). Σήμερα, ο Βίκτωρ Ορμπάν και οι ομογάλακτοί του θεωρούν ως τον βασικό αντίπαλό τους τον δυτικο-ευρωπαϊκό φιλελευθερισμό, ο οποίος υπερασπίζεται τα δικαιώματα των μειονοτήτων και οικοδομήθηκε ιδίως μετά το 1968.

Related Posts

Πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ BLOG

Η πιο μεγάλη ήττα του Ερντογάν

24/06/2019 - 16:07
Πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ BLOG

Πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα

03/06/2019 - 09:09
Μέρκελ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ BLOG

Η νίκη της Ευρώπης

31/05/2019 - 16:28

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1964 σημειώνεται το πρώτο δυστύχημα στην Πολεμική Αεροπορία με μαχητικό F-104 Starfighter

Ισραήλ: Η Πολεμική Αεροπορία θα απαντήσει σε οποιαδήποτε επίθεση του Ιράν, διαβεβαιώνει ο νέος αρχηγός της IAF

SPIKE LR2: H Εθνική Φρουρά Κύπρου εκπαιδεύεται στο ισραηλινό αντιαρματικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς [vid]

Ουκρανία: Τουλάχιστον 22 νεκροί από ρωσικές επιθέσεις – Δύο θάνατοι σε ρωσικό έδαφος από επίθεση ουκρανικών drones

Οι Φρουροί της Επανάστασης απειλούν ξανά για τα Στενά του Ορμούζ και όσα πλοία προσπαθήσουν να περάσουν

Βουλή – Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων: Θετική γνώμη κατά πλειοψηφία για την αναβάθμιση των φρεγατών MEKO

Τραμπ: «Το Ιράν πρέπει να φερθεί έξυπνα και να παραδοθεί – Έχουμε διαλύσει τον στρατό τους»

SOUTHCOM: Δύο νεκροί από αμερικανικό πλήγμα σε σκάφος ύποπτο για διακίνηση ναρκωτικών [vid]

Top News

Δημήτρης Αλεξάνδρου: Βίντεο με τη Ρία Ελληνίδου να χοροπηδά στο τραμπολίνο που αγόρασε για τον γιο του, Πάρη

Νότης Σφακιανάκης: Βαρύ πένθος για τον τραγουδιστή – Πέθανε η αδερφή του

Πέθανε ο παπά-Τσάκαλος - «Έζησε όπως ήθελε να ζήσει»

Αλέξανδρος Κοψιάλης: Έβγαινα από την παραλία και κρυβόμουν πίσω από τους φίλους μου - Έχω συναισθηματική υπερφαγία

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert