H εβδομαδιαία ανασκόπηση της διεθνούς επικαιρότητας

Του Δημήτρη Καιρίδη,

Εντείνονται οι διεθνείς αντιδράσεις για τον αποτρόπαιο βασανισμό, δολοφονία και διαμελισμό του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο Προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη από ειδική ομάδα δολοφόνων, κατόπιν εντολής, όπως φαίνεται, του πρίγκιπα-διαδόχου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν. Η Τουρκία συνεχίζει να διαρρέει στοιχεία που φέρνουν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τη σαουδαραβική κυβέρνηση και τους υποστηρικτές της, όπως ο Αμερικάνος Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Άνγκελα Μέρκελ υπέστη ένα ακόμα πλήγμα στη Βαυαρία, όπου οι Χριστιανοκοινωνιστές έχασαν την απόλυτη πλειοψηφία, οι Σοσιαλδημοκράτες περιορίστηκαν σε μονοψήφιο ποσοστό και μεγάλοι κερδισμένοι αναδείχτηκαν οι Πράσινοι. Ακολουθούν οι εκλογές στην Έσση, την ώρα που κάποιοι θεωρούν τις μέρες της Μέρκελ στην καγκελαρία μετρημένες.

Η ειδική σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα επικύρωνε τη συμφωνία για το Brexit τον προσεχή μήνα, αναβλήθηκε, καθώς δεν υπάρχει συμφωνία και η βρετανική κυβέρνηση εμφανίζεται πελαγωμένη ανάμεσα στην εσωτερική πίεση των οπαδών του Brexit και στη σθεναρή στάση των Ευρωπαίων.

Η οικονομία της Τουρκίας φαίνεται να αναρρώνει από την πρόσφατη συναλλαγματική κρίση χάρη στη μεγάλη αύξηση των εξαγωγών και του τουρισμού. Την ίδια ώρα, η λίρα έχει σταθεροποιηθεί σε επίπεδα κάτω των 6 λιρών ανά δολάριο και το τουρκικό δημόσιο κατάφερε να ξαναβγεί στις αγορές μετά από απουσία 6 μηνών.

Τέλος, παρά τη διεθνή πίεση, η επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών φαίνεται πως ίσως θα απαιτήσει νέες εκλογές στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, αν και κάνεις δεν μπορεί να κάνει ασφαλή πρόβλεψη αυτή τη στιγμή, ενώ ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, παραιτήθηκε, προκαλώντας προβληματισμό για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης έναντι της συμφωνίας που υπέγραψε.