Η εβδομαδιαία ανασκόπηση της διεθνούς επικαιρότητας

Την περασμένη Τετάρτη, το Πακιστάν κατέρριψε ένα μαχητικό αεροσκάφος της πολεμικής αεροπορίας της Ινδίας και συνέλαβε τον διασωθέντα πιλότο του. Μια μέρα νωρίτερα, την Τρίτη, η Ινδία είχε εξαπολύσει μια πυραυλική επίθεση εναντίον ενός στόχου εντός του Πακιστάν, πιστεύοντας ότι αποτελούσε ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης τρομοκρατών.

Πριν μερικές εβδομάδες, 40 Ινδοί παραστρατιωτικοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε μια βομβιστική επίθεση στο Κασμίρ. Ο φόβος τώρα είναι ότι ο σκληροπυρηνικός, ινδουιστής-εθνικιστής πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, θα κλιμακώσει τη σύγκρουση ενόψει των κρίσιμων εθνικών εκλογών που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό σε λιγότερο από τρεις μήνες. Μια ενδεχόμενη ανάφλεξη στη νότια Ασία θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τις προοπτικές ευημερίας της περιοχής αλλά και για τη διεθνή ειρήνη ευρύτερα.

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, συναντήθηκε με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, στο Ανόι του Βιετνάμ με θέμα την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας. Οι συνομιλίες διακόπηκαν χωρίς αποτέλεσμα αν και διεξήχθησαν σε καλό κλίμα.

Την ίδια ώρα, ο Μάικλ Κόεν, ο πρώην δικηγόρος και στενός συνεργάτης του Τραμπ, κατέθετε σε επιτροπή του Κογκρέσου εναντίον του πρώην αφεντικού του. Ο Κόεν έχει καταδικαστεί σε 3ετή φυλάκιση και θα αρχίσει να εκτίει την ποινή του τον Μάιο. Την περασμένη Τετάρτη πήρε την εκδίκησή του σε μια ολομέτωπη επίθεση εναντίον του Τραμπ που διήρκεσε πολλές ώρες και κυριάρχησε στα αμερικανικά ΜΜΕ. Για τον Κόεν, ο Τραμπ είναι ένας ρατσιστής και ένας απατεώνας.

Στη Μεγάλη Βρετανία, το μελόδραμα ή, μάλλον, η τραγικό-κωμωδία του Brexit συνεχίζεται. Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δέχτηκε να θέσει σε ψηφοφορία στο κοινοβούλιο μια παράταση των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση αν το σχέδιο της δεν εγκριθεί ενώ ο Τζέρεμυ Κόρμπιν, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης των Εργατικών, δέχτηκε να προτείνει ένα δεύτερο δημοψήφισμα. Και οι δυο ηγέτες πιέζονται από τη φιλο-ευρωπαϊκή αντιπολίτευση στο εσωτερικό των κομμάτων τους και φαίνεται να δυσκολεύονται να ελέγξουν τα κόμματά τους.

Την περασμένη Κυριακή διεξήχθησαν περιφερειακές εκλογές στη Σαρδίνια της Ιταλίας. Η συμμαχία των δεξιών και των κεντροδεξιών κομμάτων, με πυρήνα τη Λέγκα, θριάμβευσε με 48% των ψήφων. Αντίθετα, το Κίνημα των Πέντε Αστεριών, που είναι σήμερα ο ισχυρότερος εταίρος στην κυβέρνηση συνασπισμού της Ιταλίας, καταποντίστηκε καταλαμβάνοντας μόλις το 11% των ψήφων. Όλη η Ευρώπη, ακόμα και η νότια Ευρώπη, η οποία παραδοσιακά υπήρξε η περιοχή όπου η αριστερά ήταν ισχυρότερη, φαίνεται να στρέφεται ολοένα και δεξιότερα.

Στη Νιγηρία, τη μεγαλύτερη χώρα της Αφρικής, ο Πρόεδρος Μοχαμαντού Μπουχάρι επανεξελέγη στις εκλογές της 23ης Φεβρουαρίου. Οι εκλογές χαρακτηρίστηκαν από την απάθεια και τη μεγάλη αποχή των ψηφοφόρων και τις μεγάλες οργανωτικές αδυναμίες αλλά διεξήχθησαν σε σχετικά ειρηνικό κλίμα. Η χώρα παραμένει εξαρτημένη από το πετρέλαιο, βυθισμένη στη διαφθορά και διχασμένη μεταξύ του μουσουλμανικού βορρά και του χριστιανικού νότου.

Τέλος, στο Ιράν η παραίτηση του μετριοπαθούς Υπουργού Εξωτερικών Μοχάμεντ Γιαβάντ Ζαρίφ έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους σκληροπυρηνικούς και τους πανίσχυρους Φρουρούς της Επανάστασης αλλά ο μεταρρυθμιστής Πρόεδρος Χασάν Ρουχανί κατάφερε να μεταπείσει τον Ζαρίφ να παραμείνει στη θέση του. Η καταγγελία της συμφωνίας για τα πυρηνικά από τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ έχει αποδυναμώσει τους δυτικόφιλους μετριοπαθείς και έχει ενισχύσει τους σκληροπυρηνικούς του καθεστώτος που επιδιώκουν μια κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με τη Δύση, προκειμένου να επιβληθούν στη δημοκρατική αντιπολίτευση στο εσωτερικό του Ιράν.