Η νίκη της Ευρώπης

214 εκατομμύρια Ευρωπαίοι ψήφισαν στις ευρωεκλογές. Για πρώτη φορά στην ιστορία, το ποσοστό συμμετοχής αυξήθηκε και μάλιστα εκτινάχθηκε από το 43% το 2014 στο 51% σήμερα.

Οι εθνικο-λαϊκιστές της ακροδεξιάς τα πήγαν πολύ χειρότερα από την αρχική πρόβλεψη. Αύξησαν το ποσοστό των εδρών τους από το 21% στο 23%, πολύ μακριά από το ένα τρίτο των εδρών που ανέμεναν. Αν δεν υπήρχε ο Ματέο Σαλβίνι στην Ιταλία που διπλασίασε το ποσοστό του σε σχέση με τις εθνικές εκλογές πέρσι, η δύναμη της ακροδεξιάς θα είχε μειωθεί.

Η Μαρί Λεπέν, αν και ήρθε πρώτη, έλαβε μικρότερο ποσοστό σε σχέση με το 2014, η Αλτερνατίβα στη Γερμανία τα πήγε μέτρια, οι εθνικιστές στον βορρά δεν πήγαν καλά και, ακόμα και στην ανατολική Ευρώπη, ενισχύθηκαν κόμματα που αντιτίθενται στη διαφθορά και όχι στους μετανάστες.

Στη Μεγάλη Βρετανία η επιτυχία του κόμματος του Brexit είναι εν μέρει πλασματική και αφορά τη μεταφορά των ψήφων του 2014 του Κόμματος της Ανεξαρτησίας στο νέο κόμμα με τον ίδιο ηγέτη, τον Νάιγκελ Φάραντζ. Στην Ισπανία τα άκρα αποδυναμώθηκαν και, βέβαια, στην Ελλάδα ενισχύθηκαν οι φιλο-ευρωπαϊκές δυνάμεις.

Παραφωνία αποτελεί η Ουγγαρία με τον Βίκτορα Ορμπάν να λαμβάνει το 50% των ψήφων, όπως, όμως, αναμένονταν. Πιο σοβαρή εξέλιξη είναι το πολύ μεγάλο ποσοστό που έλαβε το πολωνικό κυβερνών κόμμα του Νόμου και της Τάξης. Με το 45% των ψήφων έχει βάλει πλώρη για την επανεκλογή του στις κρίσιμες εθνικές εκλογές του φθινοπώρου που θα κρίνουν και το μέλλον της πολωνικής δημοκρατίας που τόσο έχει τραυματιστεί από τις καταχρήσεις του.

Με λίγα λόγια, οι πιο κρίσιμες εκλογές στην ιστορία της Ευρώπης αποδείχτηκαν πολύ λιγότερο τραυματικές από ότι αναμένονταν και, μάλλον, ενισχύουν παρά αποδυναμώνουν την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Ακόμα και οι ευρωσκεπτικιστές έχουν κατεβάσει τους τόνους.

Ένα δεύτερο συμπέρασμα αφορά τη συνεχιζόμενη πολυδιάσπαση του ευρωπαϊκού πολιτικού τοπίου. Οι δυο μεγάλες πολιτικές οικογένειες της ευρωπαϊκής πολιτικής ζωής, οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Σοσιαλδημοκράτες, έχουν δει το συνολικό ποσοστό τους να περιορίζεται, για πρώτη φορά, κάτω από το 50%, στο 44%. Ωφελημένοι βγαίνουν οι Πράσινοι και, κυρίως, οι Φιλελεύθεροι στους οποίους προσχωρεί ο Εμμανουέλ Μακρόν που κατάφερε να συντρίψει το παλιό πολιτικό σύστημα της Γαλλίας, όπου Γκωλικοί και Σοσιαλιστές περιορίστηκαν στο αξιοθρήνητο 15% των ψήφων συνολικά.