Ο Τζων Μπόλτον κι εμείς…

Του Δημήτρη Καιρίδη

Ο Πρόεδρος Τραμπ απέπεμψε τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας (ΣΕΑ) στρατηγό Μακμάστερ και διόρισε στη θέση του τον Τζων Μπόλτον. Ο Μπόλτον είναι ο τρίτος στη σειρά ΣΕΑ του Τραμπ, μετά τον Μάικλ Φλιν και τον Μακμάστερ. Ο Μπόλτον συμπληρώνει τη νέα κυβερνητική ομάδα του Τραμπ, μετά την απόλυση του Ρεξ Τίλερσον και την αντικατάστασή του από τον Μάικ Πομπέο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Τι σημαίνει ο διορισμός ενός υπερσυντηρητικού εθνικιστή όπως ο Μπόλτον, ο οποίος έγινε παγκοσμίως γνωστός ως φανατικός υποστηρικτής της αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ το 2003, της μεγαλύτερης αποτυχίας της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής από την εποχή του πολέμου στο Βιετνάμ; Φαίνεται ότι σιγά-σιγά οι “ενήλικες”, που περιστοίχιζαν τον Τραμπ και δημιουργούσαν ένα δίχτυ ασφαλείας απέναντι στην “κυκλοθυμική” του συμπεριφορά, αντικαθίστανται από ανθρώπους που του μοιάζουν.

Η άφιξη του Μπόλτον σηματοδοτεί την αποδοχή από τον Τραμπ ότι δεν μπορεί να εφαρμόσει την πολιτική του στο εσωτερικό, αφού το Κογκρέσο, καίτοι ρεπουμπλικανικό, δεν τον ακολουθεί και πως το μόνο πεδίο δράσης είναι το εξωτερικό. Πρώτος στόχος θα είναι το Ιράν και η Βόρειος Κορέα.

Ο Τραμπ επιτίθεται στη φιλελεύθερη διεθνή τάξη όπως αυτή οικοδομήθηκε μετά το 1945 και, ιδίως, μετά το 1989. Η Ελλάδα είναι υποστηρικτής αυτής της τάξης και δικαιολογημένα ανησυχεί για την ανατροπή της. Από την άλλη, τόσο ο Μπόλτον όσο και ο Πομπέο έχουν στο παρελθόν ανεπιφύλακτα ταχθεί υπέρ της ανατροπής του Ερντογάν. Με άλλα λόγια, το γεωστρατηγικό θερμόμετρο συνεχίζει να ανεβαίνει.