Ρωσικές εκλογές: Στέψη ή εκλογή Πούτιν;

Του Δημήτρη Καιρίδη

Aύριο Κυριακή διεξάγονται προεδρικές εκλογές στη Ρωσία. Το αποτέλεσμα τους είναι προδιαγεγραμμένο. Η επανεκλογή του Πούτιν θεωρείται βέβαιη. Ένας δεύτερος γύρος θα ήταν μεγάλη έκπληξη. Απομένει μόνο να δούμε το τελικό ποσοστό του Πούτιν και της συμμετοχής.

Για τους περισσότερους Ρώσους ο Πούτιν δεν είναι απλά ένας μεγάλος πολιτικός ηγέτης αλλά ο «πατέρας του έθνους», ο οποίος έσωσε τη Ρωσία από την παρακμή και την ταπείνωση της δεκαετίας του 1990. Τριάντα εκατομμύρια νέοι έχουν γεννηθεί στη Ρωσία από το 1999, όταν ανέλαβε ο Πούτιν, μέχρι σήμερα. Σχεδόν ο μισός ρωσικός πληθυσμός δεν έχει εμπειρία από άλλον ηγέτη εκτός του Πούτιν.

Παρόλα αυτά, ο Πούτιν δεν άφησε τίποτα στην τύχη. Απέκλεισε κάθε αξιόπιστο αντίπαλο από υποψήφιο, έλεγξε απόλυτα τα ΜΜΕ και κατηύθυνε τον τεράστιο κρατικό μηχανισμό στην υποστήριξή του. Με άλλα λόγια, οι εκλογές της Κυριακής δεν μοιάζουν με τις αναμετρήσεις που ξέρουμε στη Δύση και οι οποίες έχουν γίνει ολοένα και πιο απρόβλεπτες. Πρόκειται περισσότερο για μια τελετουργία που έχει τον τύπο αλλά όχι την ουσία της δημοκρατίας και οδηγεί στη στέψη ενός εκλεγμένου ισόβιου μονάρχη.