Σκοπιανό: Ο σλάβο-αλβανικός ανταγωνισμός και η Ελλάδα

Του Δημήτρη Καιρίδη

Καθώς ο Νίκος Κοτζιάς ετοιμάζεται να επισκεφτεί τα Σκόπια, η ΠΓΔΜ βυθίζεται εκ νέου σε μια βαθιά πολιτική και πολιτειακή κρίση εξαιτίας του γλωσσικού. Η βουλή ενέκρινε το νόμο για τις γλώσσες που αναβάθμισε την αλβανική σε γλώσσα ισότιμη με τη σλαβομακεδονική. Ο νόμος προβλέπει ότι όλα τα δημόσια έγγραφα θα πρέπει στο εξής να είναι δίγλωσσα. Πρόκειται στην ουσία για την εκπλήρωση της υπόσχεσης που είχε δώσει ο Ζόραν Ζάεφ προκειμένου να εξασφαλίσει την υποστήριξη των αλβανικών κομμάτων για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Οι αντιδράσεις μέρους της σλαβομακεδονικής πλειοψηφίας είναι σφοδρές αφού υπάρχει ο φόβος ότι η ΠΓΔΜ αλβανοποιείται. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα Σκόπια πολλοί θεωρούν τη διαμάχη με την Ελλάδα δευτερεύουσας σημασίας σε σχέση με τον σλάβο-αλβανικό ανταγωνισμό. Ήδη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, αρνείται να υπογράψει το νέο νόμο. Ο Ιβάνοφ κινείται εξω-συνταγματικά, αφού το σκοπιανό σύνταγμα, όπως και το ελληνικό, προβλέπει μια αδύναμη προεδρία, παρόλο που εκεί ο ΠτΔ εκλέγεται απευθείας από το λαό.

Είναι προφανές ότι ο Ιβάνοφ ποντάρει στη σλαβομακεδονική κοινή γνώμη που δυσκολεύεται να παρακολουθήσει τις κινήσεις του Ζάεφ, ο οποίος κατηγορείται ότι έχει ανοίξει όλα τα μέτωπα ταυτόχρονα με ότι αυτό συνεπάγεται για την αποτελεσματική τους διαχείριση.