Βενεζουέλα: Η καταστροφή μιας χώρας

Του Δημήτρη Καιρίδη

Ο Νικολά Μαδούρο κέρδισε μια δεύτερη προεδρική θητεία στις εκλογές της περασμένης Κυριακής στη Βενεζουέλα. Η Βενεζουέλα βιώνει μια ανεπανάληπτη οικονομική κατάρρευση με τον μεγαλύτερο πληθωρισμό παγκοσμίως στο 13.000%, πείνα, ανεξέλεγκτη εγκληματικότητα, ένα εγκαταλελειμμένο σύστημα υγείας και τη μαζική μετανάστευση των κατοίκων σε γειτονικές κυρίως χώρες. Ανεξάρτητοι παρατηρητές θεωρούν τις εκλογές νόθες και πολλές χώρες δεν τις αναγνωρίζουν ενώ ακόμα και επισήμως, περισσότεροι από τους μισούς ψηφοφόρους απείχαν.

Η Βενεζουέλα ήταν πάντα μια χώρα με πετρέλαιο και αδύναμους θεσμούς. Σε περιόδους ανόδου της διεθνούς τιμής του πετρέλαιου ξόδευε αλόγιστα και ευημερούσε ενώ σε περιόδους πτώσης της τιμής δυστυχούσε. Για δεκαετίες οι πολιτικοί της Βενεζουέλας αρνιόταν να μάθουν την απλή αλήθεια ότι η τιμή του πετρελαίου είναι εξαιρετικά κυκλική με μεγάλες ανόδους αλλά και μεγάλες πτώσεις. Κανείς δεν υπήρξε χειρότερος μαθητής από τον Χούγκο Τσάβεζ που ήρθε στην εξουσία το 1999 χάρη στην κρίση που είχε προκαλέσει η τότε πτώση της τιμής. Έγινε δημοφιλής χάρη στην άνοδο της τιμής τη δεκαετία του 2000, η οποία του επέτρεψε να χρηματοδοτήσει μια σειρά από παροχές κυρίως προς τους φτωχούς. Στο μεταξύ, κρατικοποιώντας και αυθαιρετώντας ενάντια στον ιδιωτικό τομέα αύξησε ακόμα περισσότερο την εξάρτηση της Βενεζουέλας από το πετρέλαιο.

Ο Τσάβεζ πέθανε το 2013 στην αρχή της κρίσης που προκάλεσε η πτώση της τιμής του πετρελαίου. Ο διάδοχος αποδείχτηκε ανίκανος να την ελέγξει αλλά εξαιρετικά ικανός στο να παραμείνει στην εξουσία με κάθε κόστος. Μαζί με την οικονομία κατέρρευσε η δημοκρατία και το αναιμικό κράτος δικαίου.

Όλες οι χώρες της Ε.Ε. καταδικάζουν την πολιτική του καθεστώτος Μαδούρο: μια πολιτικά υποκινούμενη γιγαντιαία ανθρωπιστική κρίση στη χώρα με τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο! Ωστόσο, η Ελλάδα του Σύριζα συνέχιζε μέχρι πρόσφατα να επιμείνει στα «μεγάλα επιτεύγματα του σοσιαλισμού» στη Βενεζουέλα ενώ βουλευτές, ευρωβουλευτές και στελέχη του Σύριζα συνεχίζουν να κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει στην πολύπαθη αυτή χώρα της Λατινικής Αμερικής.