25 εκατομμύρια ευρώ το ετεροχρονισμένο «πασχαλινό δώρο» Γεννηματά στα ΕΑΣ

Του Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ 

Παραδίδεται εντός της εβδομάδας στα <<Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα>> ( ΕΑΣ-πρώην ΠΥΡΚΑΛ-ΕΒΟ)  το <<Πασχαλινό δώρο>> της ΑΝΥΕΘΑ Φώφης Γεννηματά: Είναι η υπογραφή μιας σημαντικής παραγγελίας για την ικανοποίηση επιχειρησιακών αναγκών του ΓΕΣ σε πυρομαχικά, η οποία εκκρεμούσε 4-5 χρόνια και τώρα είναι από τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να περάσει η κρατική βιομηχανία τα <<τεστ>> επιβιωσιμότητας της τρόικας και να αποφύγει το λουκέτο. 

Πρόκειται, συγκεκριμένα, για το συμβόλαιο αγοράς 230.000 πυρομαχικών τύπου 40Χ53 χλστ. (βομβίδες) για τα εποχούμενα πολυβομβιδοβόλα του Στρατού Ξηράς,αξίας περίπου 25 εκ. ευρώ. Αυτό – όπως και το προηγηθέν προ μερικών εβδομάδων- συμβόλαιο από τις Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις για πυρομαχικά τύπου 40 L50 για αεροσκάφη C-130- ήταν τα δυο βασικά <<στοιχήματα>> που είχε βάλει η κ. Φώφη Γεννηματά να κερδίσει για να ολοκληρώσει  την νικηφόρα πορεία προκειμένου να διατηρήσει τα ΕΑΣ εν ζωή.<<Και έρχονται και άλλα συμβόλαια>>> λέει με συγκρατημένη αισιοδοξία στέλεχος των ΕΑΣ που ξέρει από πρώτο χέρι τις προσπάθειες του Υπουργείου Άμυνας για εξασφάλιση παραγγελιών εντός και εκτός Ελλάδας αλλά και για τη επίλυση άλλων ζητημάτων που ταλαιπωρούν τα ΕΑΣ.

Βομβίδες για  πολυβομβιδοβόλα του ΓΕΣ 

Ας δούμε τα πράγματα αναλυτικά, αρχής γενομένης από τα πυρομαχικά του Στρατού Ξηράς  40×53 χλστ. Υψηλής Ταχύτητας και συγκεκριμένα για 161.000 βομβίδων HEDP-T/HV, 69.000 βομβίδων HEDP-T/HV-SD και 35.000 βομβίδων ασκήσεων (TP-T/HV), η απόκτηση των οποίων  προχωρά κατά προτεραιότητα.

 Πρόκειται για μια <<πονεμένη ιστορία>>, αφού η συγκεκριμένη βομβίδα των 40 χλστ., ενώ έχει  απολύτως επιτυχή  εξαγωγική πορεία,  η κρατική εταιρία δεν κατάφερνε επί χρόνια να κάνει πελάτη το… ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας!Αιτία το ότι τα ΕΑΣ  λόγω χρεών, αδυνατούσε να προσκομίσει φορολογική και κυρίως ασφαλιστική ενημερότητα. Το πρόβλημα <<πήγαινε και ερχόταν>> για χρόνια με διάφορες προφάσεις ή πραγματικές δυσκολίες, αλλά τους τελευταίους μήνες πήρε άλλη τροπή και με την επιμονή της κ. Φώφης Γεννηματά, την συνδρομή συνεργατών του Πρωθυπουργικού γραφείου και του στελεχιακού δυναμικού των ΕΑΣ, λύθηκε. Η σύμβαση προετοιμάστηκε, πέρασε από το Ελεγκτικό Συνέδριο πριν λίγες ημέρες και μένουν τώρα οι …υπογραφές . Η κ Γεννηματά επιθυμεί να δώσει την δέουσα δημοσιότητα όχι για προβολή,όπως λένε συνεργάτες της , αλλά για να περάσει το μήνυμα ότι αποτελέσματα μπορούν να υπάρξουν όταν υπάρχει στόχος και όραμα, όταν υπάρχει συνεργασία των εμπλεκομένων φορέων- κράτους, εργαζομένων, διοίκησης εταιριών, αλλά και πραγματική διάθεση να αποφευχθεί η απο- βιομηχανοποίηση της χώρας!

ΠυρομαχικΆ 40 L60 για τα τα «ιπτάμενα πυροβολεία» των ΗΠΑ
Οσον αφορά την παραγγελία από τις ΗΠΑ για το πυρομαχικό 40 L60, οι αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις έστειλαν ήδη την …προκαταβολή και μπήκε στα ταμεία των ΕΑΣ!
Προοπτικά πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο συμβόλαιο που σε βάθος 5ετιας,όπως προβλέπεται, μπορεί να ξεπεράσει  τα 150 εκ ευρώ, σύμφωνα με στέλεχος των ΕΑΣ. Η προοπτική του εν λόγω  συμβολαίου κατά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα ήταν ένα μεγάλο ατού και  η κ. Φώφη Γεννηματά, για να <<σιγουρευτεί>> και να την θέσει στο τραπέζι ώστε να καμφθούν οι τρο’ι’κανοί και να   αποσύρουν την πρότασή τους για <<ξαφνικό θάνατο>> των ΕΑΣ, ζήτησε και πήρε η ίδια εγγυήσεις από την αμερικανική πλευρά ότι όντως υπάρχει ενδιαφέρον. Η συμφωνία εγινε και η τρόικα ( και κάποιοι που  από την Ελλάδα την …σιγοντάριζαν…)  δέχθηκε την πρόταση για επιβίωση των ΕΑΣ, υπό όρους. 

Τα πυρομαχικά 40L60 διαμετρήματος 40 χλστ. προορίζονται για τα «ιπτάμενα πυροβολεία» (gunships) της Αεροπορίας των ΗΠΑ- και συγκεκριμένα για τροποποιημένα C-130, σύμφωνα με πληροφορίες . Η σύμβαση αφορά, πάντα με πληροφορίες εγκύρων πηγών, αφορά συνολικά την προμήθεια 2.000.000 βλημάτων 40L60 και η υλοποίηση της θα ολοκληρωθεί σε διάστημα 5 ως 7 ετών.Η σύμβαση συνδέεται με την αμερικανική ΑΤΚ και το ποσοστό συμμετοχής των ΕΑΣ στην παραγωγή των πυρομαχικών ανέρχεται από 70- 85%.Η αμερικανική εταιρία έχει ήδη διασφαλίσει την πλήρη χρηματοδότηση του προγράμματος παραγωγής - πράγμα που διευκολύνει σημαντικά την κατά περιόδους <<στεγνή>> ελληνική εταιρία.Η πρώτη παραγγελία της ATK προς τα ΕΑΣ για την παραγωγή της πρώτης παρτίδας που αφορά 70.000 κομμάτια  είναι έτοιμη και σύντομα θα ακολουθήσουν οι άλλες.

Υπήρχε όμως και σημαντική προεργασία:Η ελληνική κρατική εταιρεία είχε επιλεγεί από χρόνια από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ (USAF) ως η μία από τις δύο από τις οποίες τελικά θα προμηθευτεί τα πυρομαχικά. Το πρώτο συμβόλαιο για την παρτίδα δοκιμής είχε υπογραφεί το 2009 και αφορούσε την παραγωγή 5.000 βλημάτων.Τα τεστ ήταν ικανοποιητικά,έγιναν διορθώσεις με προηγμένες προδιαγραφές και υπήρξε επαναβεβαίωση της αποτελεσματικότητας του προϊόντος.
Να σημειωθεί ότι τα 40L60 είναι παλιά πυρομαχικά του Ναυτικού, ενώ τώρα χρησιμοποιούνται σε πολυβόλα με τα οποία έχουν εξοπλιστεί τα μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 Ηρακλής των ΗΠΑ.


<<Παράθυρο>> προς αραβική αγορά

Για να υπάρξει ωστόσο σιγουριά για τα τεστ της τρόικας χρειάζονται και άλλες παραγγελίες – ήδη προχωρεί η προεργασία για πυρομαχικά για τα επιθετικά Ελικόπτερα Απάτσι του Ελληνικού Στρατού. Αλλά και στο εξωτερικό υπάρχουν παλιές συμφωνίες ή προεργασίες που προχωρούν  σε Ευρώπη, Ασία, Αφρική κλπ. Ωστόσο η κ Φώφη Γεννηματά έχει επιφορτίσει και το ΓΕΕΘΑ να περιλάβει στο πρόγραμμα << στρατιωτικής διπλωματίας>> την προώθηση παραγγελιών για τα ΕΑΣ μέσω των στρατιωτικών σχέσεων και συνεργασιών.

 Ήδη το ΓΕΕΘΑ έχει δώσει λίστα δυνατοτήτων παραγωγής των ΕΑΣ στο Κατάρ και αναμένονται απαντήσεις τις επόμενες εβδομάδες, Επίσης υπάρχει ανοιχτή συζήτηση με το Μπαχρέιν αυτό το διάστημα μεσω του Υπουργείου, ενώ το ΓΕΕΘΑ ετοιμάζει ταξίδι του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ κ. Κωσταράκου και για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με αντικείμενο και το ενδεχόμενο ανάθεσης παραγγελιών.