2K12 Kub: Η Τσεχία στέλνει δύο πυραυλικά συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία

Η Τσεχική Δημοκρατία θα μεταφέρει στην Ουκρανία δύο αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα 2K12 Kub και πυρομαχικά για αυτά, όπως ανακοίνωσε ο Τσέχος πρόεδρος Πέτερ Πάβελ σε συνέντευξή του.

Σύμφωνα με τον Τσέχο πρόεδρο, η Ουκρανία μπορεί να τα θέσει αμέσως σε λειτουργία, καθώς ο ουκρανικός στρατός έχει ήδη εμπειρία στη λειτουργία αυτού του εξοπλισμού, που είναι σοβιετικής εποχής.

«Επιπλέον, μπορούμε να παρέχουμε πυρομαχικά όχι μόνο από τα δικά μας αποθέματα, αλλά και από τα αποθέματα τρίτων χωρών. Η Τσεχική Δημοκρατία είναι πολύ ενεργή σε αυτόν τον τομέα», πρόσθεσε ο Πάβελ.

Τον Μάρτιο, ο ουκρανικός ιστότοπος Militarnyi ανέφερε ότι, ως μέρος της στρατιωτικής βοήθειας, η κυβέρνηση της Σλοβακίας ενέκρινε επίσης τη μεταφορά των αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων 2K12 Kub στην Ουκρανία.

Το 2К12 Kub είναι ένα σοβιετικό αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα μεσαίου βεληνεκούς που αναπτύχθηκε στη Σοβιετική Ένωση από το 1967 έως το 1983.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του συστήματος παρέχουν ανίχνευση εναέριων στόχων σε βεληνεκές έως 65 km και εμβέλεια βολής από 4,5 έως 23,5 km και σε υψόμετρα έως 14.000 μέτρα.

Το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα περιλαμβάνει ένα αυτοπροωθούμενο ραντάρ απόκτησης και διανομής στόχων, ένα σταθμό ελέγχου και τέσσερις αυτοπροωθούμενουςς εκτοξευτές.

Οι κύριοι στόχοι για το σύστημα αεράμυνας Kub είναι αεροσκάφη και πύραυλοι cruise. Το σύστημα είναι πιθανό να έχει τη δυνατότητα αντιμετώπισης των ρωσικών πυραύλων cruise Kh-101, καθώς και των drones καμικάζι.

Τα τσεχικά συστήματα μπορούν εύκολα να ενσωματωθούν στο ουκρανικό δίκτυο αεράμυνας. Εκτός από τη λειτουργία του Kub SAM σε τυπική λειτουργία ως μέρος του βασικού συστήματος, οι εκτοξευτές αυτού του συστήματος αεράμυνας μπορούν εύκολα να ενσωματωθούν στο πιο σύγχρονο αντιαεροπορικό σύστημα πυραύλων Buk, που διαθέτει ο ουκρανικός στρατός.

Πηγή: Militarnyi