40 δις η επιβάρυνση από τους εξοπλισμούς από το 1974 – Γιατί «φουσκώνουν» τον λογαριασμό;

Οι εξοπλισμοί μπορεί να “φόρτωσαν” το ελληνικό έλλειμμα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ήταν η κύρια αιτία της οικονομικής καταστροφής. Η προσπάθεια να “φορτωθούν” τα πάντα στους εξοπλισμούς μπορεί να είναι ιδιαίτερα “δημοφιλής” και να ακούγεται εύκολα και ευχάριστα σε μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης,αλλά οι αριθμοί δεν την διακιώνουν. 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα η Ελλάδα έχει δαπανήσει από το 1974 218 δις δολάρια. Το νούμερο είναι λάθος. Και ανώτερος αξιωματικός ο οποίος έχει πλήρη γνώση του θέματος εξηγεί στο Onalert:

«Τα ποσά που αναφέρονται είναι σε δολάρια κι έτσι φαίνονται περισσότερα. Τα 218 δις. δολάρια είναι με σημερινή ισοτιμία 170 δις. Ευρώ. Ωστόσο ούτε αυτό το ποσό ευσταθεί αφού προσεγγίζει τους συνολικούς προϋπολογισμός του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και όχι τα εξοπλιστικά.
Από αυτά τα χρήματα μεσοσταθμικά και διαχρονικά το 50-55% είναι η μισθοδοσία του στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού, το 25% είναι τα λειτουργικά έξοδα και το 20-25% αφορά τους εξοπλισμούς. Από τα 170 δις. ευρώ δηλαδή περίπου τα 40 δις. αφορούν εξοπλισμούς και αυτό σε χρονικό διάστημα 34 ετών (περίπου 1,2 δις το χρόνο)”.

Δεν υποστηρίζουμε ότι είναι λίγα τα χρήματα και το βέβαιο είναι ότι δεν δαπανήθηκαν με τον καλύτερο τρόπο. Το αντίθετο. Όμως απέχουν πολύ από τα 218 δις.

Το πρόβλημα με την συνεχή αναφορά μόνο στις δαπάνες των εξοπλισμών είναι ότι “κρύβονται” πολύ εύκολα δαπάνες που έγιναν σε άλλους τομείς όπως για παράδειγμα τα δημόσια έργα και η υγεία . Πολλά είναι τα “πάρτυ” που είχαν στηθεί τις τελευταίες δεκαετίες και πολλά απ΄ αυτά κόστισαν πολύ περισσότερο από τα 40 δις των εξοπλισμών.

Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι αν αυτά τα 40 δις είχαν “τοποθετηθεί” σωστά σήμερα δεν θα υπήρχαν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις σε πάρα πολλούς τομείς. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εξοπλισμοί: Οι φήμες για εντάλματα σύλληψης για πολιτικούς και οι έρευνες των δικαστών

Δίκη Άκη και τα «διόδια» των εξοπλισμών που δεν κλείνουν ποτέ

Οι πολεμικές βιομηχανίες σε απόγνωση!