40% μείον στους εξοπλισμούς!ΤΟΜΑ και φρεγάτες τα πρώτα «θύματα».

Εξοπλιστικό πρόγραμμα μειωμένο κατά 40% θα παρουσιάσει τις επόμενες ημέρες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος! Το ποσοστό ακούγεται απίστευτο,αλλά όπως προκύπτει από τις εξελίξεις των τελευταίων ημέρων φαίνεται ότι μπορεί να αποτελέσει ένα εφικτό στόχο. Η διαγραφή δύο και μόνο προγραμμάτων-μαμούθ από την εξοπλιστική λίστα μειώνει σημαντικά το συνολικό κόστος.

•Το πρώτο πρόγραμμα στο οποίο μπήκε «κόκκινη γραμμή διαγραφής»,ήταν η προμήθεια 450 Τεθωακισμένων Οχημάτων BMP-3 ,από τη Ρωσία. Εδώ και μήνες, η Αθήνα προσπαθούσε να εξηγήσει στη Μόσχα ότι δεν ήθελε να είναι ασυνεπής σ΄ όσα είχαν συμφωνηθεί μεταξύ Πούτιν και Καραμανλή,αλλά ήταν εξαιρετικά δύσκολο αυτή τη περίοδο να συνεχίσει ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα το οποίο θα κόστιζε από 1,5 έως 1,7 δις.

Η ρωσική πλευρά εξέφρασε αρχικά δυσαρέσκεια αλλά μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις και υποσχέσεις ότι το ρωσικό οπλοστάσιο πάντα θα είναι στα υπ΄ όψιν της Ελλάδας,δέχτηκε την «θανατική καταδίκη» του προγράμματος για το οποίο είχε επενδύσει πολλά χρήματα και προσδοκίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο σχετικά κοντινό μέλλον η Ελλάδα ενδέχεται να ξεκινήσει συζητήσεις για προμήθεια αντιαεροπορικών μικρού βεληνεκούς από τη Ρωσία. Το κόστος αυτής της αγοράς δεν θα έχει καμμία σχέση με το κόστος των τεθωρακισμένων. Θα είναι πολύ μικρότερο. Αυτό που προέχει για τη Μόσχα δεν είναι μόνο το οικονομικό κέρδος. Θέλει να έχουν τα οπλικά της συστήματα θέση σ΄ ένα νατοϊκό οπλοστάσιο,όπως το ελληνικό. Είναι η καλύτερη «βιτρίνα» για τα «προϊόντα» της στις αγορές όλου του κόσμου.

•Ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος,μιλώντας τη Πέμπτη στον Real Fm και τον Νίκο Χατζηνικολάου ,αποκάλυψε ότι το κόστος των 6 φρεγατών Fremm τις οποίες η Γαλλία θέλει να μας πουλήσει,υπολογίζεται σε 7 δις!

Το νούμερο είναι ασύλληπτο και δεν μπορεί να «περάσει» όσο κι αν η ναυπήγηση των φρεγατών συνδέεται επίμονα από τους Γάλλους με τη προοπτική σωτηρίας των ναυπηγείων Ελευσίνας.

Επιπλέον η γαλλική πρόταση για τις Fremm δεν βρίσκει σύμφωνους όλους τους ναυάρχους,οι οποίοι διστάζουν –μετά το κάζο του ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗ- να επιλέξουν ένα σκαρί που είναι πρωτότυπο και δεν έχει δοκιμαστεί από κανένα ναυτικό στο κόσμο.

Οι Γάλλοι ωστόσο πιέζουν αφόρητα,γιατί θέλουν να πουλήσουν τις έξι φρεγάτες που το ναυτικό τους ακύρωσε για οικονομικούς λόγους.
Το ελληνικό ΠΝ αναγνωρίζοντας τις πολιτικές προεκτάσεις της συφωνίας, έχει κάνει αντιπρόταση να ναυπηγηθούν δύο φρεγάτες Fremm και δύο γαλλικές φρεγάτες, οι οποίες θεωρούνται πιο χρήσιμες επιχειρησιακά για τις ανάγκες του Αιγαίου.

Στο «κουτσουρεμένο» κατά 40% εξοπλιστικό πρόγραμμα του ΥΕΘΑ, θέση θα έχουν η προμήθεια ανταλλακτικών και ότι έχει να κάνει με συντήρηση υπαρχόντων οπλικών συστημάτων. Η μεγαλύτερη «πολυτέλεια» που μπορεί να εξεταστεί θα είναι ίσως περιπτώσεις εκσυγχρονισμών κάποιων οπλικών συστημάτων, ώστε να την …βγάλουμε, μέχρι να ξεπεράσουμε τη κρίση. Κι αυτό όμως θα εξαρτηθεί από το κόστος.