42 Rafale, δεκάδες Exocet, άρματα μάχης και ελικόπτερα – Η Γαλλία «τινάζει την μπάνκα» το 2023

*Ενημέρωση σε χθεσινό δημοσίευμα

Το Υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας παρουσίασε το προϋπολογισμό του για το οικονομικό έτος 2023, στο οποίο προβλέπονται μεγάλες στρατιωτικές προμήθειες σε μαχητικά αεροσκάφη τύπου Rafale, τεθωρακισμένα οχήματα του Στρατού και φαίνεται πως το Παρίσι θέλει να κάνει «πράξη» τα όσα είχε δηλώσει ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν περί «πολεμικής οικονομίας» όπως ακριβώς κάνει και η Ρωσία με τις δικές της αμυντικές δαπάνες.

Ειδικότερα, η πρόταση προϋπολογισμού υπολογίζεται στα 43,9 δισεκατομμύρια ευρώ κάτι που συνιστά αύξηση του 36% σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2017 και αύξηση 7,4% σε σχέση με τις αμυντικές δαπάνες του 2022.  Μεταξύ των προϋπολογισμών του 2019 και του 2022, η ετήσια αύξηση ήταν περίπου 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ, που ήταν ο στόχος που έπρεπε να επιτευχθεί σύμφωνα με τον νόμο του στρατιωτικού προγράμματος 2019-2025.

Προτεραιότητα έχουν προφανώς τα εξοπλιστικά προγράμματα και οι προμήθειες οπλικών συστημάτων, πυρομαχικών και μέσων των γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων, που φτάνουν τα 38 δισεκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με όσα περιγράφονται στο έγγραφο του προϋπολογισμού, ο στόχος είναι να ενισχυθούν οι παραγγελίες σε στρατιωτικό εξοπλισμό για να διατηρηθούν οι γραμμές παραγωγής της γαλλικής αμυντικής βιομηχανίας, ώστε να υπάρχει μεγάλη διαθεσιμότητα σε πυρομαχικά σε περίπτωση «συναγερμού».

Αναλυτικά, οι προβλεπόμενες προμήθειες για το 2023

Ο Στρατός Ξηράς σχεδιάζει να παραγγείλει:

Το Πολεμικό Ναυτικό σκοπεύει να παραγγείλει:

Επίσης, το 2023 θα ολοκληρωθούν οι εργασίες κατασκευής των υποδομών στη ναυτική αεροπορική βάση Landivisiau στην Γαλλία, που θα φιλοξενήσει μια τρίτη μοίρα μαχητικών αεροσκαφών Rafale M (ναυτική έκδοση).

Οι παραγγελίες της Πολεμικής Αεροπορίας περιλαμβάνουν:

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γαλλία θα πραγματοποιήσει την πρώτη εκτόξευση των πυραύλων αέρος – αέρος επόμενης γενιάς τύπου MICA, που θα εξοπλίσουν τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη, ενώ ο ανεφοδιασμός σε πυρομαχικά, όλων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, θα κοστίσει 2 δισεκατομμύρια ευρώ το 2023. Ακόμα, πάνω από 5 δισεκατομμύρια ευρώ θα δαπανηθούν στην συντήρηση μέσων υλικοτεχνικής υποστήριξης, στην οποία περιλαμβάνονται και επενδύσεις σε ψηφιακά εργαλεία για την βελτιστοποίηση της διαχείρισης εφοδιαστικής αλυσίδας, σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας.

Οι νέοι τομείς χρηματοδότησης και η απουσία του FCAS

Η Γαλλία θα αφιερώσει 702 εκατομμύρια ευρώ στον τομέα του διαστήματος και 288 εκατομμύρια ευρώ στον τομέα του κυβερνοχώρου, ενώ σχεδιάζει να στρατολογήσει περίπου 1.900 «στρατιώτες του κυβερνοχώρου» έως το 2025, με το των 467 εκατομμυρίων ευρώ να κατευθύνεται σε συστήματα πληροφοριακού πολέμου. Αξιοσημείωτη είναι η χρηματοδότηση ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ για την προστασία κρατικών περιουσιακών στοιχείων στο βυθό της θάλασσας, όπως οι φυσικοί πόροι και τα καλώδια βαθέων υδάτων, αλλά και η ανάκτηση «ευαίσθητων αντικειμένων».

Συνολικά 8 δισεκατομμύρια ευρώ διατίθενται σε προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένων 6 δισεκατομμυρίων ευρώ για νέα αναπτυξιακά έργα, που διαρθρώνονται σε έξι βασικούς τομείς:

  1. η άμυνα στον κυβερνοχώρο,
  2. οι τεχνολογίες κατά των μη επανδρωμένων εναέριων συστημάτων,
  3. η κυριαρχία στον βυθό της θάλασσας,
  4. η ανάπτυξη ταχυτήτων άνω των 8 Mach και
  5. η χημική, βιολογική, ραδιολογική άμυνα και
  6. η πυρηνική άμυνα.

Επίσης, εντύπωση προκαλεί η απουσία από τον αμυντικό προϋπολογισμό, δύο σημαντικών και πρωτοποριακών προγραμμάτων ανάπτυξης. Αφενός το πρόγραμμα ανάπτυξης μαχητικών αεροσκαφών επόμενης γενιάς, γνωστό και ως «FCAS» και αφετέρου το τεθωρακισμένο άρμα μάχης νέας γενιάς (Main Ground Combat System) στα οποία έχει ισότιμη συμμετοχή η Γερμανία.

Φωτογραφία Reuters