Abrams M1A1:Η αρματομαχία συνεχίζεται ,ο ΥΕΘΑ τι λέει;Άρθρο Ειδικού Συνεργάτη.

Ειδικού Συνεργάτη

Έχουμε πλέον δυσκολία να κατανοήσουμε τι πραγματικά συμβαίνει με το σήριαλ των αρμάτων M1A1 ABRAMS . Μετά τις γνωστές πια δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου μαθαίνουμε από άρθρο που δημοσιεύτηκε το απόγευμα της 13 Οκτωβρίου, σε ιστότοπο ότι «Το Γενικό Επιτελείο Στρατού δεν έχει υπαναχωρήσει στο ζήτημα της παραλαβής των δωρεάν προσφερόμενων αρμάτων μάχης τύπου M1A1 Abrams από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ δεν θεωρεί ότι οι δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου απέκλεισαν την προοπτική παραλαβής τους». Βέβαια εδώ φαίνεται και τον επικοινωνιακό τρόπο που χειρίζεται το θέμα το ΓΕΣ.

Δεν θα αναφερθούμε στην επιχειρησιακή αναγκαιότητα ή όχι της απόκτησης των υπόψη αρμάτων. Ομιλούμε για απόκτηση γιατί όπως δημοσιεύθηκε και προχθές θα πρέπει να δαπανηθούν πολύ μεγάλα ποσά τόσο για την μεταφορά όσο και για την επιχειρησιακή τους αξιοποίηση και αποκατάσταση, την προμήθεια ειδικών εργαλείων και εργοστασιακών διαγνωστικών συσκευών καθώς επίσης και πυρομαχικών 120 χιλ καθόσον όπως διαρρέει το ΓΕΣ πρόκειται να αντικαταστήσουν άρματα με πυροβόλο 105 χιλ.

Ο προσδιορισμός της επιχειρησιακής ανάγκης γίνεται από θεσμοθετημένη ειδική μόνιμη επιτροπή εξοπλισμών (και όχι από ένα μόνο άτομο που πιθανώς να είναι κακώς πληροφορημένος, να έχει ενόραση ή λόγω της θέσεως ο λόγος του να είναι νόμος) και εκτιμάται το κόστος / αποτελεσματικότητα αφού ληφθούν υπόψη τεχνικά-επιχειρησιακά μεγέθη συγκρινόμενα με οικονομικά στοιχεία. Η απλή μας ερώτηση συνίσταται στο αν έχει συνταχθεί κατά νόμο και σύμφωνα με τον εθνικό αμυντικό σχεδιασμό τέτοια μελέτη η οποία να έχει αρμοδίως εγκριθεί για να ενταχθεί στο ΕΜΠΑΕ. Η επόμενη ερώτηση είναι αν έχει συμπεριληφθεί στο ΕΜΠΑΕ και αν όχι από πού θα διατεθούν οι αναγκαίες πιστώσεις.

Μήπως από τον λειτουργικό Προϋπολογισμό του ΓΕΣ ή από την μηδενική ανταποδοτικότητα των αφειδώς παραχωρούμενων στρατοπέδων με την σιωπή της στρατιωτικής ιεραρχίας. Γνωρίζουμε ότι μετά βίας εξάγεται η μισθοδοσία και γι’ αυτό συνεχίζονται οι περικοπές στους μισθούς με αποτέλεσμα να υπάρχουν μειώσεις μέχρι και 40% ενώ υπάρχουν και περικοπές που αφορούν και στην τροφοδοσία των οπλιτών. Επίσης όλοι γνωρίζουν ότι τα κτήρια στρατωνισμού παραμένουν ασυντήρητα διότι έχουν ελαχιστοποιηθεί οι σχετικές πιστώσεις ενώ υπάρχουν και σοβαρές δυσχέρειες στην εξεύρεση ανταλλακτικών.

Δεν υπάρχει καμία απολύτως αντίθεση στη απόκτηση των αρμάτων M1A1 ABRAMS. Τα ίδια θα λέγαμε και για οποιονδήποτε άλλο τύπο έστω και με χαμηλότερο κόστος. Οι επιφυλάξεις επικεντρώνονται στο από πού θα εξευρεθούν τα επιεικώς υπολογισθέντα 200-300 εκ ευρω, με την Ελλάδα στα πρόθυρα της πτώχευσης και όταν η διαθεσιμότητα και η χρηστικότητα των κυρίων μέσω του Στρατού μας είναι σε κρίσιμα επίπεδα λόγω σοβαρής έλλειψης ανταλλακτικών που ο Α/ΓΕΣ γνωρίζει πολύ καλά. Δηλαδή έχουμε χρήματα και θέλουμε να τα διαθέσουμε για απόκτηση νέων αρμάτων αλλά δεν έχουμε χρήματα για ανταλλακτικά για την άρση της ακινησίας των υφισταμένων μέσων! Οπότε μήπως δεν λειτουργεί σωστά Σύστημα Διοικητικής Μέριμνας του Στρατού είτε σε διοικητικό επίπεδο είτε σε επίπεδο πιστώσεων.

Πρέπει να επισημανθεί ότι οι πρόχειρες και εξωθεσμικές διαδικασίες τις περισσότερες φορές προκαλούν παλινωδίες και δημιουργούν μάλλον «αστείες καταστάσεις» όπως η συγκεκριμένη υπόθεση, παρατηρώντας στην αρχή να ανακοινώνεται(έχουμε τόπο, χρόνο και όνομα δημοσιογράφου) από τον Α/ΓΕΣ η προμήθεια σαν τελειωμένη, να ξεσπάει διεθνής σάλος, να αναγκάζεται ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος να παρέμβει και ξανά το ΓΕΣ να επανέρχεται και να ερμηνεύει κατά το δοκούν τις δηλώσεις του κ. Μόσιαλου.

Το παράδοξο στην όλη υπόθεση είναι ότι ….δεν είδαμε ή δεν ακούσαμε τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Μπεγλίτη. Ανύπαρκτος ή κάποιος άλλος έχει τα ηνία και τον έχει παρακάμψει!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΠΝ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΝ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ;