Αμυντικές περικοπές:όταν ο Βενιζέλος τις σκέφτεται,αλλού τις έχουν ήδη κάνει.

Στην Ελλάδα,έχουμε τη πολιτική των “διαπιστώσεων” και της παράθεσης “ποσοστών” ,τουλάχιστον σ΄ ότι αφορά στις περιβόητες περικοπές αμυντικών δαπανών. Ωστόσο ,18 μήνες μετά από την έναρξη του οικονομικού Αρμαγεδώνα που ζούμε το ΥΕΘΑ, το μόνο που έχει κυριολεκτικά “πετσοκόψει”,είναι οι μισθοί του προσωπικού!
Οι ΕΔ εξακολουθούν να είναι μεγάλες σε αριθμό,άχρηστα οπλικά συστήματα παραμένουν στην ενέργεια αν και η ανικατάστασή τους με φθηνές λυσεις θα ήταν προτιμότερη, εκατοντάδες αχρείαστα στρατόπεδα παραμένουν ανοιχτά,μόνο και μόνο για μικροκομματικούς λόγους.
Όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ προχωρούν σε περικοπές. Μόνο που αυτές το εννοούν και πάνε σε ουσιαστικές λύσεις κι όχι σε λόγια του αέρα.

Για παράδειγμα στη Βρετανία:
•Η δύναμη μαχητικών αεροσκαφών της RAF πρόκειται να συρρικνωθεί περισσότερο από το μισό (από 230 σε 107),ενώ το Πολεμικό Ναυτικό θα χάσει το ένα τέταρτο του στόλου του. Έτσι απλά…Εμείς εδώ εξακολουθούμε να διατηρούμε σε ενέργεια αεροσκάφη όπως το Α-7.
•Οι δαπάνες για νέους εξοπλισμούς περικόπτεται κατά 50%.

•Η αγορά νέων υψηλής τεχνολογίας αρμάτων για να αντικαταστήσουν τα Challenger 2 και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα – μερικά από τα οποία χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1960 – θα καθυστερήσει έως ότου το 2020.
•Ο στόλος δεν θα παραλάβει νέα πολεμικά πλοία για σχεδόν μια δεκαετία, εκτός από δύο αεροπλανοφόρα των οποίων ο προϋπολογισμός έχει αυξηθεί κατά περίπου £ 1,000,000,000.
Το ναυτικό θα συρρικνωθεί από τις 23 φρεγάτες και αντιτορπιλικά στα 19, κόβοντας κατά το ένα τρίτο τις ζώνες κρίσης που πρέπει να γίνονται περιπολίες.

•Η RAF, θα χάσει τη θέση της ως η μεγαλύτερη δύναμη του αέρα στην Ευρώπη. Έως το 2020, θα μειωθούν σε 107 τα αεροσκάφη EF Typhoon.
Αυτό θα τη καταστήσει μικρότερη και από τη σουηδική πολεμική αεροπορία, η οποία έχει 121 Gripen σε υπηρεσία. Οι παραδόσεις των αμερικανικών F-35 Strike Fighter δεν θα ξεκινήσει αυτή τη δεκαετία.