Βενιζέλος για εξοπλιστικά:»Ξοδεύτηκαν πολύ περισσότερα χρήματα αλλού».

Σιγά,σιγά αρχίσει να ακούγεται και από τα πιο επίσημα χείλη αυτό που σε ανύποπτο χρόνο σας είχαμε γράψει. Ότι δηλαδή στο χώρο των εξοπλισμών ασφαλώς και πέρα από κάθε αμφιβολία είχε στηθεί για πάρα πολλά χρόνια ένα …πάρτι,αλλά σε σχέση με άλλους χώρους γινόταν μεγαλειώδεις δεξιώσεις! Από το 1996 έως σήμερα έχουμε δαπανήσει 14 δις ευρώ σε εξοπλισμούς! Συγκλονιστικά μεγάλο ποσό,αλλά υπήρξαν και πολύ,πολύ μεγαλύτερα για να φθάσουμε σ΄ αυτό το χάλι. Και χθες το είπε ο ΥΕΘΑ Ε.Βενιζέλος ,μιλώντας στον Real Fm  και στον Ν.Χατζηνικολάου.

«Ακόμη και την περίοδο των –ας το πούμε έτσι – «παχέων αγελάδων» τα ποσά για εξοπλιστικές δαπάνες ήταν πολύ μικρότερα από άλλες δημόσιες δαπάνες, όπως είναι οι δημόσιες δαπάνες του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων για έργα ή δαπάνες για επενδύσεις στην ενέργεια κοκ.

Αλλά σε κάθε χώρο πρέπει να ισχύουν πλήρεις και απόλυτες εγγυήσεις διαφάνειας. Τώρα, όπως ξέρετε, εμείς έχουμε τραβήξει μία διαχωριστική γραμμή και έχουμε στεγανοποιήσει το παρόν και το μέλλον σε σχέση με το παρελθόν. Διότι κατ’ αρχάς έχουμε κατεβάσει πάρα πολύ τους προϋπολογισμούς των δαπανών, αυτό σημαίνει ότι πρέπει οι δαπάνες μας να είναι απολύτως τεκμηριωμένες και εκλογικευμένες,.

Δεν θέλουμε να μειωθεί σε τίποτε η επιχειρησιακή επάρκεια και η ετοιμότητα των Ε.Δ. και η ποιότητα των οπλικών συστημάτων, αλλά έχουμε τόσα πολλά να κάνουμε στην αξιοποίηση των υπαρχόντων συστημάτων, έχουμε τόσα πολλά να κάνουμε από πλευράς συντήρησης, εκπαίδευσης, εκσυγχρονισμού, έτσι ώστε μπορούμε να κάνουμε πάρα πολύ καλά στοχευμένες και εκλογικευμένες επιλογές νέων συστημάτων.

Για αυτό και θα υπάρχει, υπάρχει ήδη -και αυτό θα ολοκληρωθεί εντός των προσεχών ημερών- δραστικότατη μείωση του σχετικού προϋπολογισμού για την επόμενη δεκαπενταετία, όχι μόνο για το τρέχον έτος ή για τα 2-3 επόμενα έτη. Επίσης, όλο το ζήτημα, η διαδικασία από αρχής μέχρι τέλους, έχει τεθεί ήδη και θα συνεχίσει να είναι υπό απόλυτο και πλήρη κοινοβουλευτικό έλεγχο».

Όπως προκύπτει από τα λεγόμενα Βενιζέλου, τα εξοπλιστικά του άμεσου μέλλοντος θα έχουν να κάνουν με την ανταλλακτικά και εκσυγχρονισμούς για τα υπάρχοντα οπλικά συστήματα.