«Βόμβα βυθού» για τα τρία υποβρύχια του ΠΝ στο Σκαραμαγκά. Τι σχεδιάζει το ΥΕΘΑ

Η “βόμβα” που λέγεται Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και υποβρύχια του ΠΝ είναι πλέον πολύ κοντά στην έκρηξη. Αυτή είναι και η αιτία που έχει προκαλέσει αλεπάλληλες πολύωρες συσκέψεις στο ΥΕΘΑ ,με την συμμετοχή όλων των αρμοδίων και υπό την προεδρία Παναγιωτόπουλου.

Χαμένοι σ΄ ένα λαβύρινθο τεχνικών και νομικών λεπτομερειών που προβλέπονται στις άθλιες συμβάσεις που έχει υπογράψει η ελληνική πλευρά, όλα δείχνουν ότι οδεύουμε σ΄ ένα αδιέξοδο που εκτός από το ότι θα οδηγήσει σε ανεργία εκατοντάδες εργαζομένους που ήδη δουλεύουν μια ημέρα την εβδομάδα (!), απειλεί άμεσα και το πρόγραμμα ολοκλήρωσης της ναυπήγησης των υπόλοιπων τριών υποβρυχίων.

Για το μέρος που αφορά στα Ναυπηγεία το συμπέρασμα που προέκυψε από τις συσκέψεις είναι ότι δεν μπορεί το ΥΕΘΑ να αναλάβει μόνο του την αναζήτηση λύσεων που έχουν να κάνουν με υπηρεσίες -όπως το ΣΔΟΕ για παράδειγμα- οι οποίες ανήκουν σε άλλα υπουργεία. Η άμεση κινητοποίηση των υπουργείων Ανάπτυξης και Οικονομικών πρέπει να θεωρείται δεδομένη ,ώστε οι υπουργοί τους να αναλάβουν να λύσουν τα προβλήματα που επικαλείται ο Σάφα. Το λάθος της ανάδειξης του ΥΕΘΑ ως του υπουργείου που είχε αναλάβει τα πάντα ,οφείλεται βέβαια στον Βενιζέλο ο οποίος ως ΥΕΘΑ πίστεψε ότι μπορεί να τα λύσει όλα. Η συμφωνία που επετεύχθη επί των ημερών του απλά μεγάλωσε το χάος.

Το κρίσιμο θέμα για το ΥΕΘΑ και το ΠΝ είναι η παραλαβή των τριών υποβρυχίων. Το ένα ο ΠΙΠΙΝΟΣ είναι σχεδόν έτοιμο και τα υπόλοιπα δύο χρειάζονται κάτι περισσότερο από πλευράς εργασιών ,αλλά είναι κι αυτά πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή τους.

Ο Ισκαντάρ Σάφα ζητά 70 εκατομμύρια ,χωρίς να μπορεί εγγυηθεί ότι με αυτά θα μπορέσει να παραδώσει τα υποβρύχια. Οι Γερμανοί -με απίστευτα αρνητική και άπληστη συμπεριφορά- δεν αναλαμβάνουν την ολοκλήρωσή τους, αν δεν πάρουν τα χρήματα που τους αναλογούν και το ελληνικό δημόσιο βέβαια δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να τους εμπιστευθεί ούτε ένα ευρώ,μετά από την απαράδεκτη συμπεριφορά τους.

Και τι θα γίνει με τα υποβρύχια;

Ο Παναγιωτόπουλος ξέρει -αυτό που έχει γράψει το Onalert- ότι τα τρία υποβρύχια μπορούν να ολοκληρωθούν από το ΠΝ. Υπάρχει δικαιολογημένος προβληματισμός για τις πιστοποιήσεις και τις δοκιμές στη θάλασσα,που πάντα “κάτι βγάζουν”. Όμως το να αναζητούν “συμβατική” λύση είναι μάλλον ουτοπικό. Χρειάζεται κάτι τελείως “αντισυμβατικό”. Και όσο οι μέρες περνούν δεν αποκλείεται αυτή η λύση να κερδίζει έδαφος. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υποβρύχια και Σκαραμαγκάς.Μόνο με λύσεις «σοκ και δέος» θα λυθεί το πρόβλημα


«Νυχτερινή σύσκεψη» στο ΥΕΘΑ για υποβρύχια-πυραυλακάτους-ΕΣΠΑ.Τι αποφασίστηκε

Όταν τα υποβρύχια των ναζί βύθιζαν πλοία που μετέφεραν παιδιά!Συγκλονιστική ιστορία