C-27:Επιστροφή 90 εκατομμύριων ευρώ,από τους Ιταλούς που δεν παραδίδουν α/φη!

Παραγγείλαμε 12.Έχουμε παραλάβει 8. Αλλά πετάνε από ένα…έως το πολύ δύο! Η “πονεμένη” ιστορία των C 27 κλείνει δεκαετία,χωρίς λύση κι όλα δείχνουν ότι τα υπόλοιπα τέσσερα αεροσκάφη δεν θα τα πάρουμε ποτέ,όχι επειδή δεν τα θέλουμε,αλλά επειδή οι Ιταλοί της Alenia, δεν δείχνουν πρόθυμοι να μας τα παραδώσουν.Κι όχι μόνο αυτό. Δεν δείχνουν επίσης πρόθυμοι να επιστρέψουν τα περίπου 90 εκατομμύρια ευρώ -αν υπολογιστούν και οι τόκοι- από τα χρήματα που έχουν εισπράξει.Γιατί η Ελλάδα ως …καλοπληρωτής είχε πληρώσει το 80% της αξίας των 12 αεροσκαφών.

Οι Ιταλοί δίνοντας βάση σε όσα τους λέει άτυπος συμβουλός τους -Έλληνας παρακαλώ,όχι Ιταλός- θεωρούν ότι μπορεί να…ισοφαρίσουν το ποσό που πρέπει να επιστραφεί με άλλες υπηρεσίες,οι οποίες έχουν να κάνουν με συντηρήσεις. Εκτός του ότι μέχρι στιγμής σ΄ αυτό το θέμα της συντήρησης και της ροής ανταλλακτικών υπάρχει τεράστιο πρόβλημα -και από δικά μας λάθη βέβαια- η νόμιμη διαδικασία είναι μία και μοναδική σε περίπτωση που τελικά η ΠΑ πει οριστικά ότι μπορούμε να μην παραλάβουμε τα τελευταία τέσσερα C 27. Τα χρήματα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα και μάλιστα να πάνε απ΄ ευθείας στο υπουργείο Οικονομικών ,ούτε καν στο Εθνικής Άμυνας.Αυτό λέει ο νόμος και όποιος υποστηρίζει άλλες “πατέντες” είναι πολύ κοντά στο να παρανομήσει.

Οι Ιταλοί δεν θέλουν να μας παραδώσουν τα αεροσκάφη ,γιατί έχουν βρει να τα πουλήσουν σχεδόν στη διπλάσια τιμή στο Μεξικό. Η ελληνική πλευρά ,αν η ΠΑ δεν έχει αντίρρρηση δέχεται να μην παραλάβει τα υπόλοιπα τέσσερα,αλλά σε καμία περίπτωση χωρίς να επιστραφούν τα χρήματα μέχρι τελευταίου ευρώ! Θεωρούμε δεδομένο ότι και ο ΥΕΘΑ Δ.Αβραμόπουλος και ο Γενικός Διευθυντής Εξοπλισμών Δ.Γεωργιόπουλος,γνωρίζουν τι ακριβώς προβλέπεται σ΄ αυτές τις περιπτώσεις.

Επίσης σ΄ ότι αφορά στη τραγική κατάσταση που επικρατεί με τη συντήρηση και υποστήριξη των οκτώ C 27.Χρήματα…υπάρχουν και μπορούν βρίσκονται στα πολλά αντισταθμιστικά ωφελήματα με τα οποία είναι φορτωμένοι οι Ιταλοί.Με τις κατάλληλες διαπραγματεύσεις άνετα μπορεί να βρεθεί λύση,αρκεί να υπάρχει καλή θέληση από τη κατασκευάστρια εταιρεία και όχι …πονηριές.