Δεν είναι όλοι υπέρ των Abrams

Ένα από τα θέματα στα οποία έχει επικεντρωθεί τις τελευταίες ημέρες ο έντυπος και ηλεκτρονικός Τύπος είναι η απόκτηση των αρμάτων μάχης M1A1 ABRAMS από τις ΗΠΑ, ένα θέμα που αναθερμάνθηκε μετά την επίσκεψη του Αμερικανού Αντιπρόεδρου.

Πολλά από τα δημοσιεύματα τα οποία βέβαια βασίζονται σε διαρροές από κύκλους του ΥΕΘΑ και του ΓΕΣ εμφανίζουν την απόκτηση των υπόψη αρμάτων ως πανάκεια. Δεν είναι σκόπιμο να επαναληφθούν επιχειρήματα και αντεπιχειρήματα για το θέμα αυτό, άλλωστε τον τελευταίο καιρό έχουμε διαβάσει τόσα πολλά τόσο από τους υποστηρικτές όσο και από αυτούς εναντιώνονται και εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις και ο καθείς έχει βγάλει τα συμπεράσματα του.

Μπορεί να δεχθούμε ότι χρειαζόμαστε τα άρματα αυτά για να αντικαταστήσουν παλαιότερα άρματα που δεν υποστηρίζονται τεχνικά. Θα επιμείνουμε όμως στο βασικό ερώτημα.

Έχει συνταθεί ολοκληρωμένη οικονομοτεχνική μελέτη η οποία λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους όπως κόστος μεταφοράς (ίσως επιβαρύνει τους Έλληνες εφοπλιστές όπως λέγεται), κόστος συντήρησης και επιχειρησιακής αξιοποίησης, δεδομένης της πάνω από 20 χρόνια ζωής τους και την παρατεταμένη αποθήκευση τους στην έρημο της Νεβάδα και τέλος το Κόστος Κύκλου Ζωής (Life Cycle Cost) για ένα βάθος τουλάχιστον 15 ετών ? Εάν λοιπόν με βάση το κόστος / αποτελεσματικότητα κρίνεται συμφέρουσα η απόκτηση των αρμάτων μάχης M1A1 ABRAMS τότε επιβάλλεται να δοθούν από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στην δημοσιότητα στοιχεία για να γνωρίζει ο Έλληνας φορολογούμενος που και πως τοποθετούνται τα χρήματα του «χαρατσιού» και οι λοιπές μειώσεις που υφίσταται στον μισθό ή στην σύνταξη του.

Επειδή τα 400 αυτά άρματα M1A1 ABRAMS θα αντικαταστήσουν ισάριθμα παλαιοτέρα που έχουν πυροβόλο 105 χιλ , αναπόφευκτα προκύπτει και ένα δεύτερο σημαντικό ζήτημα που αναφέρεται στην ανάγκη προμήθειας πυρομαχικών 120 χιλ. Έχει υπολογιστεί το τεράστιο αυτό κόστος προμηθείας; Από πού θα εξευρεθούν οι πιστώσεις όταν δεν υπάρχουν χρήματα για να είναι πλήρως διαθέσιμα και χρηστικά τα άρματα μάχης που ήδη διαθέτουμε και ακινητούν επί μακρόν;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Abrams περνά πάνω από όχημα-βόμβα!Δείτε το βίντεο

Abrams:ο Καρατζαφέρης,οι εφοπλιστές και τι λέει το ΓΕΣ