ΕΑΒ,1,6 δις ευρώ εξαγωγές,ανακοίνωσε ο Φιλιππάκος

Στη συμβολή της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας αναφέρθηκε  ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Τάσος Φιλιππάκος σε ομιλία του με θέμα «Η Επιχειρηματικότητα στην Υπηρεσία της Ανάπτυξης. Το παράδειγμα της ΕΑΒ», στο πλαίσιο του 11ου Συνεδρίου για θέματα Ασφάλειας & Άμυνας Exposec. Συγκεκριμένα, ο κ. Φιλιππάκος τόνισε τη συνδρομή της ΕΑΒ στην ελληνική οικονομία καθώς από τις εξαγωγές της εταιρείας κατά την πορεία της έχουν εισαχθεί στη χώρα περίπου 1,6 δισ. ευρώ εκ των οποίων ποσοστό 85% διοχετεύτηκε στην εγχώρια αγορά. Παράλληλα, συνάλλαγμα της τάξεως των 800 εκ. ευρώ έχει εξοικονομηθεί από αμυντικά συστήματα που σχεδίασε και κατασκεύασε η εταιρεία για τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας.

Όπως ανέφερε στην  ομιλία του ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΑΒ, η εταιρεία έχει σαφή θετική επίδραση στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Η συνεισφορά της καταδεικνύεται μέσα από μία σταθερά θετική πορεία με σαφή και μετρήσιμα αποτελέσματα:

– Εξασφάλιση φόρτου εργασιών με την επίτευξη υπογραφής εταιρικών συμβάσεων ύψους 830 εκ. €

– Ανάδειξη αυτής σε εξαγωγικό φορέα καθώς το 56% του συνολικού φόρτου της εταιρείας (31.12.2011) αφορά σε συμβάσεις από την αγορά του εξωτερικού. Εξετάζοντας δε την περίοδο 2004–2011, από συνολικές συμφωνίες πωλήσεων ύψους 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, πάνω από 700 εκ. ευρώ αφορούσαν την αξία των συμβάσεων πωλήσεων εξωτερικού. Σημειώνεται ότι το ποσοστό των εξαγωγικών συμβάσεων αυξάνεται ραγδαία.

– Αύξηση των πωλήσεων προς το εξωτερικό της τάξης του 31% το 2010 σε σχέση με το 2009 ενώ αναμένεται περαιτέρω αύξηση κατά 14% στο κλείσιμο της χρήσης 2011, παρά τη δραματική συρρίκνωση της ανθρωποδύναμης. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σε καιρούς ανεργίας, η ΕΑΒ διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας των 1.600 εργαζομένων της ενώ η προγραμματιζόμενη –βάσει των υπογεγραμμένων συμβάσεων- αύξηση της παραγωγής απαιτεί αντίστοιχη αύξηση της ανθρωποδύναμης κατά 600 άτομα τουλάχιστον.

– Σύναψη συμφωνιών διεθνούς χαρακτήρα που, πέρα από την εξασφάλιση φόρτου, συμβάλλουν στη συνεχιζόμενη ανοδική πορεία μέσα από την απόκτηση σημαντικής τεχνογνωσίας που μπορεί να αξιοποιηθεί σε μελλοντικά προγράμματα, σε μία χρονική περίοδο μάλιστα που η εγχώρια αγορά κλυδωνίζεται αντιμέτωπη με το δυσμενές επιχειρηματικό περιβάλλον.

– Αξιοσημείωτη βελτίωση οικονομικών μεγεθών καθώς –ενδεικτικά αναφέρεται- για το 2011 αναμένεται θεαματική αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος (EBITDA) που θα είναι πολλαπλάσιο αυτού της προηγούμενης χρήσης και μείωση λειτουργικών δαπανών της τάξεως του 25%.

– Διεθνείς διακρίσεις για τα Προγράμματα Έρευνας και Ανάπτυξης –με πρόσφατο παράδειγμα την ισότιμη συμμετοχή της ΕΑΒ στην ανάπτυξη του πρώτου Ευρωπαϊκού μη επανδρωμένου μαχητικού αεροσκάφους τύπου stealth nEUROn- με παράλληλο πολλαπλασιασμό των εσόδων από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Με γνώμονα το συμφέρον και τις επιταγές της Εθνικής Οικονομίας και προτεραιότητα την εταιρική της ενδυνάμωση η ΕΑΒ συνεχίζει να εφαρμόζει με επιτυχία το Σχέδιο Αναδιάρθρωσης της περιόδου 2011-2017 που θα επιτρέψει το εταιρικό πέρασμα στην πλήρη οικονομική αυτάρκεια και κερδοφορία με περαιτέρω οφέλη για την ελληνική οικονομία.