ΕΑΣ: «Τέρμα η κρατικοδίαιτη σχέση»,λέει ο Μπεγλίτης.

Ο εξορθολογισμός της λειτουργίας της εταιρείας Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ΑΕ συνδέεται άμεσα τόσο με τη μείωση του κόστους παραγωγής όσο και με την ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων και την επέκτασή της σε νέες αγορές, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνστντίνου απαντώντας σε σχετική ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή.

   

Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, η κυβέρνηση με την απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων & Αποκρατικοποιήσεων προχώρησε στην πρόσληψη εξειδικευμένων συμβούλων για να συνδράμουν στη διαδικασία αναδιάρθρωσης της εταιρείας και αναζήτησης κατάλληλων στατηγικών επενδυτών. Σε κάθε περίπτωση ο σχεδιασμός της διαδικασίας αναδιάρθρωσης περιλαμβάνει τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα με τρόπο και βαθμό που διασφαλίζεται: α) η αξιοποίηση της εργασίας, τεχνογνωσίας και των περιουσιακών στοιχείων της εταιρίας, β) η ισχυρή και αποφασιστική παρουσία του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο και γ) η εξυπηρέτηση των αμυντικών αναγκών της χώρας.

   

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Α. Μπεγλίτης, σε απάντηση της σχετικής ερώτησης που κατέθεσαν βουλευτές με θέμα το μέλλον της αμυντικής βιομηχανίας, ανέφερε ότι η λειτουργία των αμυντικών βιομηχανιών , στο πλαίσιο του ευρύτερου δημόσιου τομέα δεν μπορεί να συνεχιστεί με τον τρόπο που λειτούργησαν οι βιομηχανίες τα τελευταία χρόνια και που οδήγησε στη συσσώρευση σημαντικών χρεών. 

    «Είμαστε σε στενή συνεργασία με του υπουργείο Οικονομικών γιατί πιστεύουμε ότι μια δημόσιου χαρακτήρα αμυντική βιομηχανία στην Ελλάδα μπορεί να συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και κυρίως συμβάλλει στην εθνική άμυνα της χώρας. Η ύπαρξη μιας εθνικής αμυντικής βιομηχανίας είναι πράγματι απαραίτητη» ανέφερε ο κ. Μπεγλίτης.

   

Επίσης, πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει ευθύνη και την υποχρέωση, ως κράτος μέλος της ΕΕ να ενσωματώσει μέχρι το τέλος της άνοιξης του 2011 την οδηγία 81/2009, που οργανώνει με έναν άλλο τρόπο όλη την αμυντική αγορά και τις διαδικασίες προμηθειών αμυντικών εξοπλισμών. «Πρέπει να προετοιμαστεί ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας στον χώρο των αμυντικών βιομηχανιών. Η λογική της κρατικοδίαιτης σχέσης αμυντικής βιομηχανίας και υπουργείου Εθνικής Άμυνας δεν μπορεί να συνεχιστεί» ανέφερε ο κ. Μπεγλίτης.