ΕΛΒΟ:Σώζεται μόνο με διεθνείς συνεργασίες

Θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ),υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης απαντώντας  σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, κ. Άγγελου Τζέκη.
Όμως περιγράφοντας το στόχο που έχει η κυβέρνηση όχι μόνο για την ΕΛΒΟ αλλά και τις υπόλοιπες αμυντικές βιομηχανίες ο κ.Μπεγλίτης άφησε διάπλατα ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν ιδιωτικοποιήσεις μέσω συνεργασιών με μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού.«Στόχος μας είναι να σχεδιάσουμε το νέο αναπτυξιακό μέλλον της εταιρείας, να ορίσουμε τις διεθνείς και ευρωπαϊκές συνεργασίες και να αναδείξουμε την ανάγκη στρατηγικών εταιρικών σχέσεων με διεθνείς εταιρείες, οι οποίες έχουν και την τεχνογνωσία, αλλά και το διεθνές δίκτυο πώλησης, διανομής και εμπορίας αμυντικών, αλλά και πολιτικών προϊόντων τα οποία μπορεί η ΕΛΒΟ να παράξει».

Αυτή τη στιγμή υπάρχει τέτοιου είδους πρόταση από τη Γερμανία η οποία όμως συνδυάζεται με την αγορά μεταχειρισμένων Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης. Η πρόταση για τα ΤΟΜΑ Marder,ανανεώθηκε μόλις πριν από τρεις ημέρες και η περιγραφή της σε πολλά σημεία μοιάζει με όσα είπε στη Βουλή ο κ.Μπεγλίτης,αφού οι Γερμανοί έχουν υποβάλει μία πρόταση συνεργασίας όχι μόνο για τον εκσυγχρονισμό των Marder,αλλά και για τη κατασκευή άλλων τεθωρακισμένων οχημάτων που έχουν παραγγείλει στους Γερμανούς,χώρες της Νοτίου Αμερικής.

Ο κ. Μπεγλίτης επεσήμανε ότι οι προσπάθειες της Κυβέρνησης και η νέα διοίκηση της ΕΛΒΟ έχουν φέρει μείωση κατά 24% του λειτουργικού της κόστους, ενώ ακόμη το βασικό πρόβλημα της Βιομηχανίας εξακολουθεί να είναι η ρευστότητα.

Προς αυτή την κατεύθυνση, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας κάνει μια «τεράστια προσπάθεια προς την πλευρά του τραπεζικού τομέα, προς την πλευρά της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος και προς την πλευρά της Εθνικής Τράπεζας, έτσι ώστε η υπογεγραμμένη εγγύηση του Υπουργού Οικονομικών για ένα ποσό 30 εκατ. ευρώ – εκ των οποίων 15 εκατ. ευρώ θα έχουν τη μορφή δανείου και τα υπόλοιπα 15 εκατ. ευρώ θα έχουν τη μορφή εγγυητικών επιστολών – να δοθεί στην ΕΛΒΟ, έτσι ώστε να υποστηρίξει επιχειρησιακά το σχέδιό της, το οποίο μάς έχει καταθέσει και έχει καταθέσει και στο Υπουργείο Οικονομικών».
Παράλληλα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής τις προτάσεις των τριών Επιτελείων για την ανάδειξη των άμεσων επιχειρησιακών αναγκών που θα μπορούσαν να αναλάβουν άμεσα και εντός των πρώτων μηνών του 2011 τόσο η ΕΛΒΟ όσο και άλλες αμυντικές βιομηχανίες του ευρύτερου δημοσίου τομέα, σε μια προσπάθεια για να στηριχθεί η αμυντική βιομηχανία, να γίνει βιώσιμη και συγχρόνως να προχωρήσει ο αναγκαίος εξορθολογισμός και η αναγκαία ανασυγκρότηση των αμυντικών βιομηχανιών.