Ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες: έρχονται ιδιώτες σύμβουλοι

Η ενίσχυση της δημόσιας αμυντικής βιομηχανίας, προς όφελος της ανάπτυξης και της εθνικής άμυνας, και η αξιοποίηση όλων των εργαζομένων, με διαφανή και αντικειμενικά κριτήρια, αποτελούν βασικές προτεραιότητες της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, τόνισε στη Βουλή ο Αναπληρωτής Υπουργός, κ. Παναγιώτης Μπεγλίτης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ., κ. Γιώργου Βλάχου.
Θέμα χρόνου και μάλιστα πολύ σύντομου είναι η τοποθέτηση συμβούλων σ΄ όλες τις αμυντικές βιομηχανίες της χώρας. Κι επειδή στην Ελλάδα το σύνηθες είναι οι σύμβουλοι να προτείνουν «ιδιωτικοποιήσεις»,μάλλον προς αυτή τη λύση προσανατολίζεται η κυβέρνηση.
Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης,απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Γ.Βλάχου είπε ότι «πάνω από 1 δις είναι το χρέος των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) που έχει σωρευτεί τα τελευταία χρόνια. Κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια, με τα συναρμόδια Υπουργεία, να αναζητήσουμε στρατηγικές εταιρικές σχέσεις και μάλιστα πολύ σύντομα η αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή για τις ΔΕΚΟ θα αποφασίσει ορισμό συμβούλου, ο οποίος θα υποβάλλει έκθεση για την αναπτυξιακή προοπτική των αμυντικών βιομηχανιών της ΕΑΒ, των ΕΑΣ και της ΕΛΒΟ». Ο κ.Μπεγλίτης πάντως επέμεινε ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση «πιστεύουμε ότι μια δημόσιου χαρακτήρα αμυντική βιομηχανία στην Ελλάδα μπορεί να συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και κυρίως να συμβάλλει στην εθνική άμυνα της χώρας».
Σε ό,τι αφορά τους εργαζομένους των ΕΑΣ και την ερώτηση του κ. Βλάχου για 218 συμβασιούχους, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας ξεκαθάρισε ότι επρόκειτο για εργαζομένους που είχαν εργασιακές σχέσεις με εργολαβικές εταιρείες, οι οποίες με τη σειρά τους είχαν υπογράψει συμβάσεις βιομηχανικής συνεργασίας με τα ΕΑΣ. «Σε καμία περίπτωση, όσες φορές – και ήταν πολλές – συναντήθηκα με το σωματείο των υπενοικιαζόμενων εργαζομένων, δεν δεσμεύτηκα ότι αυτομάτως από τις αρχές του φθινοπώρου θα προσλαμβάνονταν, αφού ανανεώνονταν οι συμβάσεις που είχαν ως υπενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι. Είχα τονίσει ότι η νέα διοίκηση θα αξιολογήσει την κατάσταση, το μόνιμο εργατικό δυναμικό που έχει, θα αξιολογήσει τις ανάγκες με βάση τις παραγγελίες που έχουν τα εργοστάσια των ΕΑΣ και τότε θα λάβουμε τις αποφάσεις μας», τόνισε ο κ. Μπεγλίτης.