Φονικά όπλα-μινιατούρες αναπτύσσουν οι ΗΠΑ.

Η αυξανόμενη πίεση για μεγάλες περικοπές του αμυντικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ,οδηγεί στο σχεδιασμό και τη παραγωγή φθηνών και μικρών όπλων για τη διεξαγωγή πολέμου στον 21ο αιώνα.

Μια νέα γενιά όπλων γίνεται ετοιμάζεται σε μυστικά εργαστήρια των ΗΠΑ που δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στην τεχνολογία και στην ακρίβεια των “χτυπημάτων”.

Για παράδειγμα τεχνικοί εργάζονται σε ασφαλείς χώρους για την ανάπτυξη μιας νέας “έξυπνης βόμβας” για UAV.
Μηχανικοί στο Simi Valley στο AeroVironment αναπτύσσουν έναν μίνι-πύραυλο που θα χωράει στο σακίδιο ενός στρατιώτη! Και στα προάστια του Πόρτλαντ, η Voxtel Inc προσπαθεί να δημιουργήσει μια “αόρατη ομίχλη” με την οποία οι εχθρικές δυνάμεις θα χάνουν την επαφή με τους αμερικανούς στρατιώτες!

Αυτά τα μικροσκοπικά και φθηνά όπλα έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Θα μεταφέρονται και θα χρησιμοποιούνται με τη βοήθεια μικρών ρομποτικών αεροπλάνων. Ήδη αυτά έχουν αρχίζει να παίζουν ζωτικό ρόλο στο Ιράκ ,το Αφγανιστάν και σύμφωνα με πληροφορίες στην επιδρομή στο κρησφύγετο του Οσάμα μπιν Λάντεν στο Abbottabad στο Πακιστάν.

Τώρα, οι μηχανικοί στη Νότια Καλιφόρνια προσπαθούν να κατασκευάσουν ακόμη μικρότερα ρομποτικά αεροπλάνα.
Το Πεντάγωνο,θα δαπανήσει 671 δισ. δολάρια το 2012 και απ΄ αυτά 4,8 δισεκατομμύρια δολάρια, θα δαπανηθούν σε τέτοιου είδους έρευνες.

Αν και μερικά από τα μίνι-όπλα μπορεί να μοιάζουν με παιχνίδια, αποτελούν ένα νέο κύμα εξελιγμένης τεχνολογίας σε σύγχρονες πολεμικές συγκρούσεις.

Οι πεζοναύτες στις γραμμές του μετώπου στο Αφγανιστάν λένε ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για ένα όπλο που είναι μικρό και αρκετά ισχυρό για να τους προστατεύσει από τους αντάρτες και τις βόμβες του.

Πεζοναύτες έχουν ήδη μικρό uav κατάσκοπο , αλλά αυτό που χρειάζεται είναι να να μπορεί και να πλήξει τους εχθρούς. Περιγράφουν δηλαδή περίπου ένα είδος uav σαν κι αυτό που χρησιμοποιούν οι ισραηλινοί και το οποίο  είχαμε παρουσιάσει στο Onalert.