Για εκλογίκευση αμυντικών δαπανών μίλησαν όλοι οι ΥΕΘΑ στη Defensys

Ως συνέχεια της άτυπης συνόδου υπουργών Άμυνας της ΕΕ που είχε γίνει στη Γάνδη,λειτούργησε του φόρουμ που έγινε στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της Defensys.
O Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος είχε διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους του, του Βελγίου κ. Pieter De Crem, της Πολωνίας κ. Bogdan Klich, της Ουγγαρίας κ. Csaba Hende, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης κ. Selmo Cikotić, καθώς και με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Άμυνας της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης κ. Guy Teissier, ο οποίος είναι επικεφαλής της γαλλικής αντιπροσωπείας.
Tο Βέλγιο ασκεί το εξάμηνο αυτό την προεδρία της ΕΕ, ενώ η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Δανία και η Κύπρος είναι οι επόμενες τέσσερις προεδρίες της ΕΕ.
Κατά τη διάρκεια των διμερών συναντήσεων συζητήθηκαν αφενός μεν θέματα διμερούς αμυντικής και γενικότερα πολιτικής συνεργασίας, αλλά και θέματα κοινού ενδιαφέροντος στο επίπεδο του ΝΑΤΟ της ΕΕ.
Στο πλαίσιο της Defensys, πραγματοποιήθηκε το διεθνές forum με αντικείμενο τα εξοπλιστικά προγράμματα και τις ανταγωνιστικές διαδικασίες κατά την τρέχουσα περίοδο της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Στην πρώτη συνεδρίαση του φόρουμ, υπό την προεδρία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, μετείχαν οι Υπουργοί Άμυνας του Βελγίου, της Πολωνίας, της Ουγγαρίας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, καθώς και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.
Κοινός παρονομαστής των εισηγήσεων των υπουργών ήταν η ανάγκη να εκλογικευτούν τα εξοπλιστικά προγράμματα, να διασφαλιστούν εγγυήσεις διαφάνειας, να αξιοποιηθεί η εγχώρια τεχνολογική και βιομηχανική βάση κάθε χώρας και η κοινή ευρωπαϊκή τεχνολογική και βιομηχανική βάση, να αξιοποιηθούν στο έπακρο οι μηχανισμοί “pooling and sharing” (συνένωσης και μοιράσματος), να αξιοποιηθεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας και οι θεσμικές δυνατότητες της Συνθήκης της Λισαβόνας, κ.ο.κ.