Γιατί δεν έχουν όλα τα F-16 «ασπίδα»; Όλη η ιστορία.

Τελικά τι συμβαίνει με την «ασπίδα» των F-16; Πολλά ακούγονται,πολλά λέγονται και η διαπραγματεύσεις για να βρεθεί λύση στο θέμα συνεχίζονται.

Το ιστορικό του συστήματος ASPIS έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον:

•Τα 60 F-16 BLK52+ που παραγγέλθηκαν επί κυβέρνησης Σημίτη (Peace Xenia III), με απόφαση του τότε ΥΕΘΑ Άκη Τσοχατζόπουλου παραγγέλθηκαν χωρίς σύστημα αυτοπροστασίας.

Αυτό γιατί η τότε ηγεσία διερευνούσε τη δυνατότητα αγοράς άλλων συστημάτων από Γαλλία ή Ισραήλ. Το μοναδικό αποτέλεσμα ήταν να παραδοθούν τελικά τα αεροσκάφη χωρίς σύστημα αυτοπροστασίας,εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων τη διετία 2003-2004.

•Απρίλιος 2003. Υπουργός Άμυνας πλέον είναι ο Γιάννος Παπαντωνίου. Η παράδοση των αεροσκαφών έχει αρχίσει και η νέα ηγεσία του ΥΕΘΑ υπέγραψε εμπορική σύμβαση για το ASPIS II με την εταιρεία Raytheon.

Η συμφωνία αυτή υπογράφτηκε με καθυστέρηση πάνω από τρία χρόνια κι αφού είχαν εξεταστεί οι προσφορές από τις εταιρείες Thomson και Elisra με την ΕΑΒ κύριο ανάδοχο,χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα,αφού καμμία από τις δύο εταιρείες δεν ήταν σε θέση να προμηθεύσει πιστοποιημένο και ενσωματωμένο σύστημα αυτοπροστασίας .

•2006: Η Raytheon με αρκετή καθυστέρηση (μετά το 2006) κατόρθωσε να κατασκευάσει ένα σύστημα με τις προδιαγραφές και τις απαιτήσεις της ΠΑ.

Έκτοτε ξεκινά μία διαμάχη μεταξύ Raytheon και ΓΔΑΕΕ ,η οποία διαρκεί μέχρι σήμερα. Οι δύο πλευρές δεν βρήκαν ποτέ κοινό έδαφος με αποτέλεσμα να μην επιτευχθεί η υιοθέτηση μιας αποδεκτής λύσης αφήνοντας όμως έτσι 60 μαχητικά F-16 της ΠΑ ,χωρίς σύστημα αυτοπροστασίας.

•Το 2005 είχε μεσολαβήσει η παραγγελία των 30 F-16 της κυβέρνησης Καραμανλή (Peace Xenia IV) . Η διακρατική συμφωνία προέβλεπε την παράδοση ενός ολοκληρωμένου οπλικού συστήματος (αεροσκάφους,όπλων,συστήματος αυτοπροστασίας,εκπαίδευσης κ.λ.π) και τα αεροσκάφη παραδόθηκαν με όλα τα συστήματά τους ενσωματωμένα.

Συνεπώς σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν από την ΠΑ η επιχειρησιακή κατάσταση των 90 F-16 (60 επί Σημίτη, 30 επί Καραμανλή) έχει ως εξής:

•Peace Xenia III
:(αγορά Σημίτη): φέρουν όλες τις απαραίτητες καλωδιώσεις ,το λογισμικό και τις καλωδιώσεις για να είναι εφικτή η τποθέτηση σ΄αυτά των συστημάτων ASPIS.

•Peace Xenia IV
(αγορά Καραμανλή): Διαθέτουν το σύστημα ASPIS II

Και τώρα τι γίνεται;

Οι διαπραγματεύσεις της εταιρείας Raytheon με την ΓΔΑΕΕ και τη νέα της ηγεσία,συνεχίζονται,ώστε να λυθεί το θέμα της εμπορικής συμφωνίας. Το πότε θα λυθεί κανείς δεν μπορεί να το πει με βεβαιότητα αν και το τελευταίο διάστημα έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα αισιοδοξίας.