Γκρίνια στη Τουρκία για τα F-35.» Άλλοι αποσύρονται κι εμείς τ΄ αγοράζουμε»;

Η ανακοίνωση για την παραγγελία δύο F-35 έφερε γκρίνια και προβληματισμό στη γειτονική Τουρκία,όπου συνήθως οι ανακοινώσεις για αγορές όπλων γίνονται δεκτές με ενθουσιασμό. Όχι όμως στην περίπτωση του F-35 της Lockheed Martin. Ο σκεπτικισμός είναι μεγάλος και δικαιολογημένος.

Τα νέα για το πρόγραμμα του F-35 δεν είναι καθόλου ευχάριστα εδώ και πάρα πολύ καιρό. Πολλές χώρες διαμαρτύρονται για τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις και το ίδιο το αμερικανικό ναυτικό είχε προχωρήσει σε νέα παραγγελία F-18 “για να κάνει τη δουλειά του”,μέχρι να βγει άκρη με το F-35.

Η Τουρκία όμως φαίνεται ότι είναι αποφασισμένη να πάρει το ρίσκο και προχωρά στην παραγγελία των δύο πρώτων αεροσκαφών.

Εκτός από τα προβλήματα ανάπτυξης του αεροσκάφους τα τουρκικά ΜΜΕ θέτουν μία σειρά άλλων ζητημάτων,σχετικά με το πόσο “τουρκικά” θα είναι αυτά τα αεροσκάφη. Αναφέρονται στο θέμα των “πηγαίων κωδικών” που η Άγκυρα έθετε ως όρο για να προχωρήσει το πρόγραμμα το οποίο θα της κοστίσει ούτε λίγο,ούτε πολύ 16 δις δολάρια!

Να δώσουν τους κωδικούς οι ΗΠΑ αποκλείεται! Δεν θα το έκαναν ούτε τις καλές εποχές όχι τώρα που η καχυποψία εναντίον της Τουρκίας περισσεύει και υπάρχει ομάδα Αμερικανών Γερουσιαστών που έχει ζητήσει να μην πουληθούν F-35 στη Τουρκία ,γιατί φοβούνται ότι κρίσιμα μυστικά του αεροσκάφους θα διαρρεύσουν σε εχθρικές χώρες!