Η ΕΑΒ παρέδωσε το τελευταίο αμερικανικό F-16.Καιρός να ασχοληθεί και με τα ελληνικά.

Το τελευταίο δομικά αναβαθμισμένο αεροσκάφος F-16 της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας (USAF) παρέδωσε σήμερα η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), ολοκληρώνονται έτσι με επιτυχία το πρόγραμμα δομικής και ηλεκτρονικής αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16 της USAF, που σταθμεύουν στην Ευρώπη (CCIP/FALCON STAR). Η παράδοση του αεροσκάφους πραγματοποιήθηκε σε ειδική εκδήλωση στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στην Τανάγρα.

Το πρόγραμμα CCIP (Common Configuration Implementation Program) / FALCON STAR ολοκληρώθηκε μετά την επιτυχή εφαρμογή  δομικής και ηλεκτρονικής αναβάθμισης από την ΕΑΒ σε 74 μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας που σταθμεύουν στην Ευρώπη.

Η σύμβαση που υπεγράφη τον Απρίλιο του 2007 και αποτέλεσε μία από τις σημαντικότερες συμφωνίες που πέτυχε η ΕΑΒ, διότι πέραν της διεθνούς αναγνώρισης όσον αφορά την δυναμική της αλλά και την εξαιρετική ποιότητα των υπηρεσιών και προϊόντων της, ανέπτυξε σημαντική τεχνογνωσία και πρόσθετες υποδομές, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητά της για την ανάληψη παρόμοιων έργων  σε μία τεράστια παγκόσμια αγορά περισσοτέρων των 4000 αεροσκαφών F-16.

Σημαντική ήταν η συμβολή της Lockheed Martin στο πρόγραμμα αυτό, η οποία τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια του έργου προσέφερε στην ΕΑΒ την συνεργασία και την υποστήριξή της, αλλά και χρηματοδότησε την ανέγερση του Εργοστασίου Ξηρού Αποχρωματισμού – τη μεγαλύτερη από τις επενδύσεις, που έγιναν με την ευκαιρία αυτού του έργου – που συνδυάζει την πλέον σύγχρονη τεχνολογία ανακύκλωσης και προστασίας του περιβάλλοντος με την αυξημένη παραγωγικότητα, ενισχύει δε τις δυνατότητες της εταιρείας στην ανάληψη μελλοντικών προγραμμάτων.

Στην εκδήλωση αυτή παρευρέθησαν ο επικεφαλής του Γραφείου Αμυντικής Συνεργασίας της Αμερικανικής Πρεσβείας (ODC) Lt. Col. Thomas Moffat, ο Αεροπορικός Ακόλουθος της Αμερικανικής Πρεσβείας Col. Michael Sneeder, εκπρόσωποι της Διοίκησης Αμυντικών Συμβάσεων των Ηνωμένων Πολιτειών με επικεφαλής τον Διοικητή της Διοίκησης Νότιας Ευρώπης κ. Col. Kenneth Tarcza,  στελέχη της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και εκπρόσωποι της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ από την Αεροπορική Βάση Hill (Utah) με επικεφαλής τoν Col. Dan Gordon, καθώς και εκπρόσωποι της εταιρίας Lockheed Martin Aeronautics.

Για το ιδιαίτερα σημαντικό αυτό γεγονός, ο Διευθύνων Σύμβουλος  της ΕΑΒ κ. Τάσος Φιλιππάκος ανέφερε χαρακτηριστικά: «….Έχουν ήδη παρέλθει τέσσερα (4) χρόνια από τότε που υπογράφηκε η σύμβαση ανάληψης του προγράμματος Common Configuration Implementation Program,  ευρύτερα γνωστού και ως CCIP/ FALCON STAR, για τη Δομική και Ηλεκτρονική αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, που εδρεύουν στην Ευρώπη. Η σύμβαση αυτή, έφερε την ΕΑΒ στην πρώτη γραμμή του διεθνούς ανταγωνισμού, δεδομένου ότι και άλλες Ευρωπαϊκές εταιρείες είχαν υποβάλει προσφορές, διεκδικώντας το έργο…» Απευθυνόμενος στους εργαζόμενους είπε «….Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω από καρδιάς, που με την εμπειρία, τις εξειδικευμένες ικανότητες, τη σκληρή δουλειά και την αφοσίωση στο έργο σας, συντελέσατε καταλυτικά στο γεγονός ότι το πρόγραμμα υλοποιήθηκε σύμφωνα με τις απαιτήσεις του πελάτη».

Στον χαιρετισμό του ο κ. Ντέννης Πλέσσας, Αντιπρόεδρος Επιχειρ. Πρωτοβουλιών της Lockheed Martin Aeronautics, που απηύθυνε μέσω του κ. Phil Williams, Διευθυντή Προγράμματος F-16 της Lockheed Martin Aero, αναφέρει μεταξύ άλλων «….Αρχικά, το δυσβάσταχτο και ασφυκτικά πιεστικό χρονοδιάγραμμα φαινόταν απραγματοποίητο. Με σκληρή δουλειά, για την οποίαν σας αξίζουν θερμά συγχαρητήρια, η ΕΑΒ κατάφερε και έβγαλε όλα τα αεροσκάφη στον επιθυμητό χρόνο. Αυτό όμως δεν αρκεί. Τα παρέδωσε στον πελάτη με υψηλότατο επίπεδο ποιότητας. Ο συνδυασμός ποιότητας και εμπρόθεσμης παράδοσης είναι αυτό που χαρακτηρίζει την εργασία της ΕΑΒ…»

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας από την Αεροπορική Βάση Hill (Utah), Colonel Dan Gordon, απηύθυνε χαιρετισμό, όπου μεταξύ άλλων τόνισε ότι: «…. Οι τροποποιήσεις FALCON/STAR τις οποίες αναλάβατε, εξασφαλίζουν την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα και το αξιόμαχο του αεροσκάφους…..». Επίσης αναφέρθηκε στην απόδοση της ΕΑΒ, δηλώνοντας ότι «….Η δέσμευσή σας απέναντι στον πελάτη ήταν εμφανής καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος τροποποίησης, αλλά πολύ περισσότερο όταν πρόσφατα δεχθήκατε επιπρόσθετο φόρτο και επιτάχυνση του χρονοδιαγράμματος των τροποποιήσεων. Η ευελιξία σας στον επαναπροσδιορισμό του δυναμικού  και του σχεδιασμού παραγωγής εξασφάλισε την κάλυψη των αναγκών του προγράμματος ….»