Η αγωνία του Νικολά Σαρκοζί για το Rafale

Οι Γάλλοι προσπαθούν εδώ και χρόνια να πουλήσουν εκτός της χώρας τους το μαχητικό αεροσκάφος Rafale. Οι προσπάθειές τους είναι μέχρι στιγμής ανεπιτυχής.Στην Ελλάδα προς το παρόν λόγω ΔΝΤ και οικονομικής κρίσης δεν μπορούν να περιμένουν κάτι άμεσο.Γι΄ αυτό κι όλες οι προσπάθειές τους έχουν επικεντρωθεί στη Βραζιλία η οποία προτίθεται να αγοράσει 36 μαχητικά αεροσκάφη,αλλά δεν έχει αποφασίσει ποια.
Επικρατέστερα είναι το γαλλικό Rafale ,το σουηδικό Gripen και το αμερικάνικο F-18. Ο απερχόμενος πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα,είχε δώσει χέρια με το Σαρκοζί,προκαλώντας μεγάλες αντιδράσεις και εντάσεις στο εσωτερικό της χώρας. Η συμφωνία δεν έκλεισε και τώρα οι Γάλλοι θέλουν να «στριμώξουν» τη νέα πρόεδρο Ν.Ρουσσέφ για να κλείσει η παραγγελία. Ο Νικολά Σαρκοζί θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί μαζί της στη Σύνοδο του G 20 που θα γίνει στη Νότια Κορέα. Εκεί θα βρεθεί και ο Λούλα, ο οποίος έχει δηλώσει ότι τώρα η διάδοχός του έχει το βάρος της επιλογής και της ανακοίνωσης. Και το βάρος είναι μεγάλο και …ακριβό. Η αγορά θα κοστίσει από 4 έως 7 δις δολάρια στη Βραζιλία.
Ο Σαρκοζί «καίγεται» να πουληθεί το Rafale, όχι μόνο γιατί είναι γαλλικό «προϊόν»,αλλά και γιατί ο Σ. Ντασσό,ιδιοκτήτης της ομόνυμης αεροναυπηγικής εταιρείας είναι προσωπικός του φίλος και μέγας υποστηρικτής του στη προεκλογική εκστρατεία του ,όταν διεκδίκησε και κέρδισε τη Προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας.
Εννοείται ότι εξίσου πιεστικός θα είναι ο Σαρκοζί όταν και αν ανοίξει θέμα αγοράς νέου μαχητικού για την ελληνική ΠΑ.