Η εξέγερση της Αιγύπτου και η ελληνική αμυντική βιομηχανία!

Τι σχέση έχουν τα γεγονότα στην Αίγυπτο με τη τύχη των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων; Πολύ μεγάλη. Το ενδιαφέρον της αμερικανικής εταιρείίας πυρομαχικών ΑΤΚ έχει γίνει ακόμη μεγαλύτερο για τα ΕΑΣ. Εδώ και αρκετούς μήνες οι αμερικανοί έδειχναν ενδιαφέρον για δύο εργοστάσια της ΕΑΣ (Λαύριο-Αίγιο), λέγοντας στις συζητήσεις που είχαν με την ελληνική πλευρά ότι ήθελαν να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους στην πιο ασφαλή Ελλάδα. Οι εξελίξεις τους δικαίωσαν.

Επτά εργοστάσια σ΄ όλη τη χώρα διατηρούν τα ΕΑΣ. Πιο σημαντικά αυτά του Λαυρίου και του Αιγίου. Τα χρέη των ΕΑΣ προς τράπεζες ξεπερνούν το 1,2 δις ευρώ και οι εργαζόμενοι που απασχολούνται μετά από τις τελευταίας μαζικές αποχωρήσεις είναι 1048.
Τι οδήγησε την ΕΑΣ στη δραματική σημερινή κατάσταση; Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι «πίσω από τα ελλείμματα και τα χρέη,υπάρχουν διευθύνσεις και ονόματα».

*Η πιο σοβαρή από τις προτάσεις σωτηρίας πάντως  είναι αυτή της αμερικανικής εταιρείας ATK,η οποία θέλει να μεταφέρει το εργοστάσιό της από την Αίγυπτο,σε μία πιο ασφαλή περιοχή,σε μία χώρα της ΕΕ. Οι αμερικανοί ζητάνε να πάρουν τα δύο εργοστάσια-φιλέτα, αυτά του Λαυρίου και του Αιγίου. Ως…δόλωμα έχουν τάξει στα ΕΑΣ την ανάθεση παραγωγής μιας παρτίδας πυρομαχικών για τα πολυβόλα των αμερικανικών C 130.
* Οι άλλες δύο προτάσεις,προέρχονται από Ισραήλ και Γερμανία.Και στις δύο περιπτώσεις το ενδιαφέρον συνδέεται άμεσα με την προμήθεια πυρομαχικών για τα ελληνικά άρματα μάχης LEOPARD.