Η εμπλοκή της Siemens στην υπόθεση των υποβρυχίων!

Παντού υπάρχει μία…Siemens! 

Ακόμη και στην υπόθεση του υποβρυχίου ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ. Στη κατάθεσή του στην επιτροπή της Βουλής ο πρώην ΓΔΕ Ε.Βασιλάκος,περιέγραψε ένα από τα σημαντικά αν όχι το σημαντικότερο πρόβλημα του υποβρυχίου. Είχε να κάνει με την αναερόβια πρόωση,το σύστημα το οποίο θα του επιτρέπει αθόρυβα να βρίσκεται για απεριόριστο χρονικό διάστημα σε κατάδυση. Γι΄ αυτό και το «χρυσοπληρώσαμε». Αυτό το σύστημα είχε κάποια προβλήματα. Κατέθεσε ο Βασιλάκος:

Ποιο είναι το πρόβλημα του υποβρυχίου; Το έχω πει και στους Γερμανούς. Το πρόβλημα του υποβρυχίου είναι η αναερόβια πρόωση, αυτό που λέμε AIP, Air Independent Propulsion. Το σύστημα αυτό που σας είπα ότι το κατασκευάζει η Siemens δεν είναι πυροτέχνημα. Απλώς επειδή η Siemens έχει μία προϊστορία, σας το είπα για το απλούστατο λόγο ότι υποτίθεται ότι η Siemens θα έπρεπε να δουλεύει επάνω σ’ αυτό το σύστημα, να το βελτιώσει, να παράγει μία πιο καλή έκδοση.

Σε κάποιο σημείο των διαπραγματεύσεων τους είχαμε πει «ωραία, εντάξει δεν δουλεύει καλά τώρα, αλλά πότε θα βγάλει την καινούργια έκδοση η Siemens;». Μας είχαν πει το ’11-’12. Τους είπαμε «Ωραία, το ’11-’12, δώστε μας το καινούργιο σύστημα, χωρίς προφανώς να πληρώσουμε χρήματα. Τόσα χρήματα είχαν πάρει. Δεν το δέχονταν, τέλος πάντων.

Το πρόβλημα είναι ότι μετά από κάποιες ώρες λειτουργίας, αυτό το σύστημα της κυψέλης σταματάει να λειτουργεί και χρειάζεται να αλλάξεις όλο το module. Όλο το τμήμα, το κομμάτι πρέπει να το αλλάξεις. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό κοστίζει χρήματα.
Τον Απρίλιο του ’07 λοιπόν, αφού αναγνώρισαν και κάποια άλλα, το περισκόπιο ας πούμε που έτρεμε και διάφορα άλλα, μεγάλωσαν τη χρονική διάρκεια των ωρών που εγγυώνται για την αναερόβια πρόωση. Τώρα, για να είμαι ειλικρινής δεν έχω διαβάσει το νέο νόμο, δεν ξέρω αν πέρασαν αυτό το ναυτικό δεδομένο στη νέα σύμβαση. Εκτιμώ ότι δεν το πέρασαν, γιατί δεν το δέχονταν οι Γερμανοί. Προφανώς κοστίζει περισσότερα χρήματα.

Ξέρετε οι ξένες εταιρείες ένα πράγμα έχουν στο μυαλό τους, το χρήμα. Με πίεζαν και με έπαιρναν τηλέφωνα να δω τον έναν, τον άλλο, εκείνον, πιεστικά τηλεφωνήματα. Δηλαδή μπορεί να με έπαιρνε η εταιρεία τρεις φορές την ημέρα τηλέφωνο και μετά να έβγαινε στο δημοσιογράφο και να έλεγε «ξέρεις ο Βασιλάκος δεν βλέπει την εταιρεία». Ρωτούσα πάντα τους συνεργάτες μου: «Παιδιά πότε είναι να πάρουν χρήματα;». Γιατί αυτό τους ενδιαφέρει. Τίποτα άλλο δεν τους ενδιαφέρει, πιστέψτε με. Τίποτα άλλο.

Λέω ότι δεν ευθύνονται μόνον πολιτικά πρόσωπα. Εγώ αναφέρθηκα μόνο στα πολιτικά πρόσωπα εδώ σήμερα γιατί είμαι σε Επιτροπή της Βουλής. Δεν ευθύνονται μόνο πολιτικά πρόσωπα. Ευθύνονται και μη πολιτικά πρόσωπα, είτε αυτά είναι στρατιωτικοί είτε πολιτικοί υπάλληλοι του Υπουργείου Άμυνας, είτε αν θέλετε και κρατικοί αξιωματούχοι κατά καιρούς. Δεν είναι ατομικές οι ευθύνες, υπό την έννοια ότι δεν μπορείς να απομονώσεις έναν άνθρωπο και να πεις ότι αυτός φταίει. Προφανώς υπάρχει…