Καθηλωμένα στο έδαφος τα F-22! Τοξικές ουσίες προκαλούν υποξία στους πιλότους.

Καθηλωμένα στο έδαφος παραμένουν από τις 3 Μαίου τα υπερσύγχρονα αμερικανικά μαχητικά F-22! Αιτία τοξικές ουσίες που ανιχνεύθηκαν μέσα στο κόκπιτ και επηρεάζουν άμεσα τους χειριστές. Αυτές οι τοξικές ουσίες με κάποιο τρόπο που ακόμη δεν έχει εντοπιστεί περνούν στο σύστημα οξυγόνου των πιλότων και τα περιστατικά υποξίας όλο και πληθαίνουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι τοξικές ουσίες επηρέασαν τους χειριστές σε 14 περιπτώσεις σε έξι από τις επτά βάσεις που σταθμεύουν τα F −22.

Παρά τις έρευνες τριών μηνών όμως ακόμη δεν έχει εντοπιστεί από που προέρχεται το πρόβλημα.

Οι τοξίνες που βρέθηκαν στο αίμα των πιλότων περιλαμβάνουν αναθυμιάσεις πετρελαίου, και, μία περίπτωση, προπάνιο και μονοξείδιο του άνθρακα.

Οι αιματολογικές εξετάσεις στους πιλότους έγιναν μετά από κάθε ένα από τα 14 περιστατικά κατά τα οποία οι πιλότοι ανέφεραν διάφορες δυσλειτουργίες και άλλα συμπτώματα της υποξίας. Κανείς δεν μπορούσε να θυμηθεί πώς μπορούσε να αλλάξει τις ραδιοσυχνότητες. Ένας άλλος “εξυσε” δέντρα για την τελική προσέγγισή του στο διάδρομο – και αργότερα δεν μπορούσε να θυμηθεί το περιστατικό!

Όλα αυτά προκαλούν υποψίες και για το θάνατο ενός πιλότου,του Jeff «Bong» Haney, που σκοτώθηκε όταν το F-22 του συνετρίβη τον περασμένο Νοέμβριο, κοντά στο Άνκορατζ. Πηγές αναφέρουν ότι στην τελευταία κλήση δια του ασυρμάτου ο Haney ακουγόταν μεθυσμένος, ένα κλασικό σημάδι της υποξίας.