Μια FREMM για το πολεμικό ναυτικό του Μαρόκου

 

Ένα χρόνο νωρίτερα από την καθορισμένη ημερομηνία η εταιρία DCNS καθέλκυσε για λογαριασμό του Βασιλικού Ναυτικού του Μαρόκου μια φρεγάτα FREMM. Την πρώτη φρεγάτα που προορίζεται σε πελάτη. Η καθέλκυση αποτελεί ορόσημο στο χρονοδιάγραμμα κατασκευής του πλοίου το οποίο είχε προσδιοριστεί για το 2013.
 
Στην τελετή παραβρέθηκαν περισσότεροι από 500 προσκεκλημένοι, εκπρόσωποι του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού του Μαρόκου, και συνεργάτες του ομίλου. Το παρών έδωσε και ο Γενικός επιθεωρητής του Πολεμικού Ναυτικού του Μαρόκου, Ναύαρχος Laghmari. Την DCNS εκπροσώπησε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας κ. Patrick Boissier.
 
Οι εργασίες πλέον θα συνεχιστούν στη προβλήτα του ναυπηγείου που είναι δεμένη η φρεγάτα. Μέσα στους επόμενους μήνες οι εξειδικευμένοι συνεργάτες της DCNS θα συνεχίσουν τη συναρμολόγηση του πλοίου δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην εγκατάσταση ιστών που φέρουν τους αισθητήρες της φρεγάτας. Κάτι τέτοιο μαζί με τις υπόλοιπες διεργασίες θα καταστήσει την FREMM, ένα απίστευτα ισχυρό όπλο στα χέρια του Πολεμικού ναυτικού του Μαρόκου. Θα είναι ένα πολεμικό πλοίο νέας γενιάς, με τεράστιες επιχειρησιακές δυνατότητες. Τόσο στην αεροπορική όσο και στη θαλάσσια (υποβρύχια αλλά και επιφάνειας) άμυνα.
 
Άξιο σημείο αναφοράς είναι και ο ιδιαίτερα χαμηλός αριθμός του πληρώματος που δεν θα ξεπερνά τους 100 ναύτες.
 
Για τη DCNS το πρόγραμμα των φρεγατών FREMM, αποτελείται προς το παρόν από 12 πλοία, εκ των οποίων τα 11 προορίζονται για το Γαλλικό Πολεμικό ναυτικό και ένα για το ναυτικό του Μαρόκου το οποίο και θα παραδωθεί. Οι φρεγάτες τύπου FREMM, είναι σήμερα το πλέον προηγμένο τεχνολογικά πλοίο τέτοιου τύπου. Είναι εξοπλισμένο με τα τελευταία και αρτιότερα οπλικά συστήματα, όπως το ραντάρ multi – function HERAKLES, τα βλήματα Aster & Exocet MM40 και οι ανθυποβρυχιακές τορπίλες MU90.
 
Οι φρεγάτες πολλαπλού ρόλου, FREMM, έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν κάθε απειλή. Είναι ευέλικτες, γρήγορες, με σχετικά χαμηλό ίχνος, και μπορούν να αντεπεξέλθουν σε επιθέσεις όχι μόνο ενός αλλά και περισσοτέρων πλοίων. Αποτελούν την επιλογή του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Ο όμιλος DCNS έχει αναπτύξει σημαντική δράση στις συνεργασίες μεταξύ Γαλλικών και Ελληνικών βιομηχανιών με σκοπό να προετοιμάσει τη συμμετοχή τους στις Ελληνικές FREMM.
 
Ο όμιλος DCNS θεωρείται παγκοσμίως, ο ηγέτης στην αμυντική ναυπηγική. Ο όμιλος σχεδιάζει, συντηρεί και υλοποιεί υποβρύχια και σκάφη επιφανείας, ενώ προσφέρει υπηρεσίες σε ναυπηγεία και ναυτικές βάσεις. Μια καινοτομία του ομίλου είναι η ανάπτυξη του και η εύρεση λύσεων στους τομείς των θαλασσίων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Η DCNS απασχολεί σήμερα περισσότερους από 12.500 εργαζόμενους και συνεργάτες ενώ ο κύκλος εργασιών της, ανέρχεται στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ.