Ναυπηγεία Ελευσίνας.»Ναυαγούν», παρασύροντας τρία πλοία του ΠΝ και ζητούν σωσίβιο…τις Fremm

Σε δραματική κατάσταση βρίσκονται τα Ναυπηγεία Ελευσίνας,που έχουν συνδέσει την μοναδική ευκαιρία σωτηρίας τους μ΄ ένα ανύπαρκτο ναυπηγικό πρόγραμμα:τις φρεγάτες Fremm!

Η τύχη των 800 εργαζομένων της επιχείρησης είναι αβέβαιη και σίγουρα περιθώρια αισιοδοξίας δεν υπάρχουν.

Τα Ναυπηγεία Ελευσίνας από το 1998 έχουν υπογράψει δημόσιες συμβάσεις που υπερέβησαν το 1,5 δις ευρώ. Τελευταία αυτή του 2008,ύψους 300 εκατομμυρίων για την ναυπήγηση δύο ταχέων Περιπολικών Κατευθυνομένων Βλημάτων (ΤΠΚ).

Τον Φεβρουάριο του 2011 η BAE Systems,σχεδιαστής των πλοίων και κύριος υπεργολάβος του έργου κατήγγειλε τη σύμβαση με τα ναυπηγεία λόγω καθυστέρησης καταβολής των συμβατικών πληρωμών.

Στη συνέχεια τα Ναυπηγεία Ελευσίνας ,έχοντας αρνητικούς ισολογισμούς τη τελευταία επταετία και αντιμετωπίζοντας τους κινδύνους από την έλλειψη ρευστότητας ,ζήτησαν τη προστασία του άρθρου 99 ,του πτωχευτικού κώδικα.

10 μήνες μετά με την ενδιάμεση οικονομική κατάσταση του Σεπτεμβρίου 2011, τα Ναυπηγεία Ελευσίνας μας πληροφορούν ότι συνεχίζουν την συζήτηση με τη BAE Systems ,προκειμένου να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση για την ολοκλήρωση του προγράμματος,καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν θα ολοκληρωθεί η ναυπήγηση των δύο ΤΠΚ του ΠΝ.Στο μεταξύ όμως τα Ναυπηγεία Ελευσίνας έχουν ήδη λάβει 220 εκατομμύρια ευρώ.

Πολλοί αμφισβητούν ότι υπάρχουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελευσίνας και της BAE κι αυτό γιατί κανείς δεν μπορεί να φανταστεί ότι με τη σημερινή οικονομική κατάσταση θα υπήρχε ξένη εταιρεία που θα υπέγραφε σύμβαση με ελληνική η οποία έχει 63 εκατομμύρια ληξιπρόθεσμες οφειλές κι έχει καταφύγει στο άρθρο 99.Επιπλέον οι διαδικαστικές καθυστερήσεις στο πλαίσιο του άρθρου 99 είναι δραματικές αλλά και το όποιο σχέδιο για έξοδο των Ναυπηγείων Ελευσίνας από τη κρίση βασίζεται αποκλειστικά στο πρόγραμμα ναυπήγησης φρεγατών Fremm για το Ελληνικό ΠΝ! Πρόγραμμα που έχει ήδη …ενταφιαστεί και ακόμη κι αν υπάρχει έστω μία περίπτωση …ανάστασής του,αυτή έχει μετατεθεί για πολλά χρόνια αργότερα.

Σ΄ αυτές τις συνθήκες ακούγεται μάλλον λογικό το σενάριο αποχώρησης των Ναυπηγείων από το πρόγραμμα ναυπήγησης των ΤΠΚ,ώστε να παραδοθεί η σχεδόν έτοιμη πέμπτη και να ολοκληρωθούν η έκτη και η έβδομη.

Όμως η διυπουργική επιτροπή υπό τον κ.Ε.Βενιζέλο ενέκρινε τη χορήγηση εγγυήσεως του Ελληνικού Δημοσίου προκειμένου τα ναυπηγεία Ελευσίνας να λάβουν δάνειο 10 εκατομμυρίων ευρώ.Ποια θα είναι η τράπεζα που θα δώσει αυτό το δάνειο των 10 εκατομμυρίων; Και σε τι ακριβώς θα βοηθήσει;

Καλό είναι να επικρατήσει ρεαλισμός στο ΥΕΘΑ και να κατανοήσουν ότι είναι επείγουσα ανάγκη η ολοκλήρωση και παραλαβή των ΤΠΚ για το ΠΝ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Στους δρόμους οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία Ελευσίνας, Σκαραμαγκά και Σύρου. Βίντεο

Αβραμόπουλος προς Σκαραμαγκά:»ούτε ευρώ δεν θα πάρετε,αν δεν ξεκινήσετε τα Υ/Β»

Γερμανο-γαλλική «ναυμαχία» για τις φρεγάτες