Ναυπηγεία Ελευσίνας:το απόλυτο αδιέξοδο.

Ο υπουργός Άμυνας επιστρέφει από το Άμπου Ντάμπι και θα βρεθεί “αντιμέτωπος” με το καυτό πρόβλημα των ναυπηγείων Ελευσίνας,για το οποίο όλα δείχνουν ότι δεν υπάρχει άλλη λύση από το κλείσιμο.

Κι αυτό γιατί:
*Το δημόσιο μπορεί να θέλει αλλά δεν μπορεί να αναλάβει την χρηματοδότηση των ναυπηγείων για τις οφειλές τους ,ούτε καν να δώσει εγγύηση για να χρηματοδοτηθούν από τράπεζες,γιατί υπάρχει ο κίνδυνος αυτό να θεωρηθεί από την ΕΕ παράνομη χρηματοδότηση,όπως είχε συμβεί και στην περίπτωωση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά το 2000.
* Η λύση να δοθούν χρήματα για τις υπό ναυπήγηση πυραυλακάτους, “ακυρώνεται από την σημερινή καταγγελία της σύμβασης από τη ΒΑΕ. Τα ναυπηγεία έτσι κι αλλιώς έχουν λάβει πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ από τα συνολικά 300 του προγράμματος.
*Η ανάθεση κάποιου μεγάλου ναυπηγικού προγράμματος ,δηλαδή των φρεγατών Fremm, για να λέμε τα πράγματα με τ΄ όνομά τους, δεν μπορεί να γίνει άμεσα,ακόμη κι αν τελικά αποφασιζόταν ότι αυτές τις φρεγάτες θέλει το ΠΝ.

Ποια είναι η οικονομική κατάσταση των ναυπηγείων Ελευσίνας; Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην επίσημη ανακοίνωσή τους προς το Χρηματιστήριο Αθηνών το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών της εταιρείας προς προμηθευτές ανέρχονταν την 31η Δεκεμβρίου 2010 στο ποσό των 26.171.292,49 ευρώ. που πιθανότατα στο μεγαλύτερο μέρος τους ή και στο σύνολο τους πρόκειται για πληρωμές προς τη BAE Systems.