Νέα F 18 για την Αυστραλία.

Η Boeing [NYSE: BA] παρέδωσε τον Δεκέμβριο 4 νέα F/A-18F Super Hornets, στη βάση Amberley της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας της Αυστραλίας (RAAF), ενισχύοντας έτσι το στόλο της RAAF ο οποίος πλέον αριθμεί 15 μαχητικά αεροσκάφη επόμενης γενιάς πολλαπλού ρόλου. Αυτή η παράδοση κατέστησε δυνατή την επίτευξη “αρχικής επιχειρησιακής ικανότητας” (IOC: Initial Operation Capability) για την πρώτη μοίρα των Super Hornets, που φέρει τον τίτλο Amberley-based No.1.

“Η έγκαιρη παράδοση των νέων Super Hornets στο Amberley ήταν σημαντικό βήμα στην προσπάθειά μας να κηρύξουμε αρχική επιχειρησιακή ικανότητα-IOC για την πρώτη μοίρα των Super Hornets, την οποία τώρα επιτύχαμε νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα που είχαμε θέσει,“ δήλωσε ο Σμήναρχος της RAAF Steve Roberton, διοικητής της Πτέρυγας 82, στην οποία επιχειρούν τα Super Hornets. “Πετυχαίνοντας τον στόχο μας εγκαίρως, ή και νωρίτερα σε πολλές περιπτώσεις όπως με το πρόγραμμα των Super Hornets, έχουμε καταστήσει την RAAF ικανή να διασφαλίσει περιφερειακή υπεροχή στον αέρα για την Αυστραλία, καθώς γίνεται η μετάβαση από τo F-111 και τo classic Hornet.”

Η παράδοση Super Hornets του Δεκεμβρίου στην βάση Amberley ήταν η τρίτη και τελευταία για το 2010. Σε τρία αεροσκάφη από την τελευταία παρτίδα προ- εγκαταστάθηκε – κατά τη διάρκεια της παραγωγής στις εγκαταστάσεις της εταιρίας στο St. Louis – καλωδίωση για ενδεχόμενη μετατροπή τους σε αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου. Η προ-εγκατάσταση της καλωδίωσης στα υπόλοιπα εννέα αεροσκάφη της παραγγελίας θα γίνει με τον ίδιο τρόπο πριν την παράδοση τους στη Μοίρα Νο.6 της RAAF. 

“Η ομάδα των Super Hornets της Boeing ξεπέρασε της προσδοκίες παραδίδοντας 15 αεροσκάφη στην RAAF αντί για 12 όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο,” δήλωσε η Carolyn Nichols, Australian Super Hornet Program Manager για την Boeing. “Επιπλέον, το κάθε αεροσκάφος που παραδόθηκε ήταν εντός προϋπολογισμού. Δεσμευόμαστε πλήρως να διασφαλίσουμε την ίδια επιτυχία στην παράδοση και στον προϋπολογισμό και το 2011. Συγχαίρουμε τους άνδρες και τις γυναίκες της RAAF για το εκπληκτικό κατόρθωμά τους να επιτύχουν την αρχική επιχειρησιακή ικανότητα-IOC της Πτέρυγας 1 των Super Hornets νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.”

Η Αυστραλία ανακοίνωσε τον Μάρτιο του 2007 ότι θα προχωρούσε στην αγορά 24 προηγμένων Block II Super Hornets, κάθε ένα από τα οποία είναι εξοπλισμένο με το ραντάρ APG-79 Active Electronically Scanned Array (AESA) της εταιρείας Raytheon.
Το Boeing Super Hornet είναι ένα αεροσκάφος πολλαπλού ρόλου, ικανό να εκτελέσει κυριολεκτικά κάθε αποστολή σε τακτικό περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένης της αεροπορικής υπεροχής, προσβολών νυκτός/ημέρας με όπλα υψηλής ακρίβειας, συνοδείας αεροσκαφών, εγγύς αεροπορικής υποστήριξης, καταστολής αεράμυνας του εχθρού, προσβολή ναυτικών δυνάμεων, αναγνώρισης και προκεχωρημένων ελέγχων και αποστολών εναέριου ανεφοδιασμού. Η Boeing έχει παραδώσει περισσότερα από 430 F/A-18E/F στο Αμερικανικό Ναυτικό. Όλα τα Super Hornet που παρήχθησαν έχουν παραδοθεί εντός της προγραμματισμένης διορίας ή και νωρίτερα, και πάντα εντός προϋπολογισμού.