Νέο σύστημα εντοπισμού θέσης ελεύθερων σκοπευτών απο τον στρατό των ΗΠΑ

 
Ό ελεύθερος σκοπευτής είναι ο μεγαλύτερος φόβος των στρατιωτών.
Κρυμμένος σε μεγάλη απόσταση στα πιο απίθανα σημεία, καμουφλαρισμένος τέλεια, ενσωματώνεται με το περιβάλλον, περιμένει υπομονετικά ακίνητος και μπορεί να εξολοθρεύσει πολλούς εχθρούς χωρίς κανείς να καταλάβει τι και από που τον χτύπησε. Χωρίς καν να μπορέσουν συχνά πυκνά να τον εντοπίσουν.
 
Το θέμα εντοπισμού των ελεύθερων σκοπευτών, χρόνια τώρα απασχολεί τις στρατιωτικές ηγεσίες πολλών χωρών. Η λύση βρέθηκε και σύντομα ο στρατός των ΗΠΑ θα εφοδιάσει τους στρατιώτες του με ένα πολύ έξυπνο μηχάνημα.
Το QinetiQ SWATS (Soldier Worn Acoustic Targeting Systems)
Ένα πρωτοποριακό σύστημα εντοπισμού με ακρίβεια του ελεύθερου σκοπευτή.
Τα πρώτα 13.500 κομμάτια θα σταλούν άμεσα στο Αφγανιστάν.
Η σύμβαση με την εταιρία QinetiQ Βορείου Αμερικής, θα στοιχίσει 35 εκατομμύρια δολάρια.
Το φορητό αυτό σύστημα εντοπισμού θα το έχει, όχι μόνο ο κάθε στρατιώτης, αλλά και τα οχήματα μεταφοράς (φορτηγά, τζίπ κ.α)
 
“Λειτουργεί απλά και ζυγίζει μισό κιλό” είπε η εκπρόσωπος του Αμερικάνικου στρατού Αλάιν Κόνγουει και συνέχισε: “ Ο στρατιώτης φοράει στον καρπό ένα ειδικό ηλεκτρονικό ρολόι που απεικονίζει τη θέση αυτού που το φοράει και την ακριβή θέση από όπου προήλθε ο πυροβολισμός. Τον πυροβολισμό τον αντιλαμβάνεται ένας ακουστικός αισθητήρας που συνδέεται με το ρολόι και προσαρμόζεται στον ώμο του στρατιώτη. Αμέσως μετά τον πρώτο πυροβολισμό που θα ρίξει ο ελεύθερος σκοπευτής όλη η ομάδα γνωρίζει που κρύβεται”

Δύο εταιρίες ανταγωνίστηκαν για το πρόγραμμα αυτό. Η QinetiQ και η Raytheon. Το σύστημα της Raytheon, ήταν όμοιο με αυτό της QinetiQ και ονομαζόταν Warrior-X Boomerang.
Ο Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της QinetiQ, Μάικ Χαλάς, δηλώνει ενθουσιασμένος και πιστεύει πως το SWATS θα ανταποκριθεί πλήρως στο ρόλο του.