Ο Ισραηλινός υπ.Άμυνας στην Αθήνα.Τι όπλα μπορούμε να ζητήσουμε από το Ισραήλ.

Τελικά εμείς τι κερδίζουμε από την “σύσφιξη των σχέσεων” με το Ισραήλ; Ο υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ ,βρίσκεται στην Αθήνα και θα έχει επαφές με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας,τον Πρωθυπουργό και φυσικά τον ΥΕΘΑ Δ.Αβραμόπουλο.Η αμυντική συνεργασία των δύο χωρών όλο και “βαθαίνε” όπως λένε από το ΥΕΘΑ,αλλά το ζητούμενο είναι ποια μπορεί να είναι τα χειροπιαστά αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας.

Δεδομένο είναι ότι η Ελλάδα μετά από πάρα πολλά χρόνια,έχει μια σταθερή συμμαχία με τον πιο ισχυρό “παίκτη” της περιοχής. Κι αυτό είναι από μόνο του θετικό.

Η κοινές ασκήσεις Ελληνικών και Ισραηλινών δυνάμεων είναι επίσης κέρδος. Και βέβαια το μεγαλύτερο συν αυτής της σχέσης -αν και κανείς δεν πρόκειται να το επιβεβαιώσει- είναι η συνεργασία στον τομέα των πληροφοριών.Σ΄αυτό το τομέα οι ισραηλινοί είναι αυθεντίες και αν θέλουν μπορούν να φανούν πολύ χρήσιμοι στην ελληνική πλευρά.

Όμως πέρα απ΄ όλα αυτά η ισραηλινή πολεμική βιομηχανία μπορεί ειδικά αυτή τη τη δύσκολη οικονομική περίοδο να φανεί χρήσιμη στην Ελλάδα. Όχι επειδή δεν θα …πληρώσουμε,αλλά ίσως επειδή μπορούμε να προμηθευτούμε απ΄αυτή την αγορά κάποια όπλα -κυρίως για την ΠΑ- με κάποια μεγαλύτερη ευελεξία στον τομέα των πληρωμών.

Ποια είναι αυτά τα όπλα:

*Το AGM-142 Popeye. Έχει σχεδιαστεί για επίθεση ακριβείας εναντίον στόχων από μεγάλες αποστάσεις. Καθοδηγείται από αδρανειακό σύστημα και στην τελική φάση μέσω τηλεοπτικής εικόνας ή μέσω υπερύθρων

*Τα σύστημα καθοδήγησης SPICE το οποίο τοποθετείται στις βόμβες γενικής χρήσης που υπάρχουν στο ελληνικό οπλοστάσιο (σε μορφή kit) και αυξάνει τρομακτικά τόσο την ακρίβεια προσβολής στόχων εδάφους όσο και το βεληνεκές τους (πάνω από 30 ΝΜ).Αποτέλεσμα είναι η καταστροφή στόχων από απόσταση με λιγότερες δυνάμεις.Η συμφωνία έχει ήδη γίνει επί εποχής Πάνου Μπεγλίτη.Οι λεπτομέρειες κρατήθηκαν μυστικές.

*Το Delilah είναι ένα αέρος εδάφους-stand-off βλήμα τύπου κρουζ που επιτρέπει την προσβολή καλά κρυμμένων απειλών, καθώς και την προσβολή κινούμενων στόχων, καθιστώντας το ιδανικό για την καταστροφή των SAM .Με δραστικό βεληνεκές 250 χιλιόμετρα μπορεί να καταστρέψει στόχους τόσο στην θάλασσα όσο και στην ξηρά.. Ο πύραυλος μπορεί να εφοδιαστεί με μια ποικιλία από κεφαλές 


*Συστήματα σκόπευσης κατάδειξης (Targeting Pods) τα οποία δίνουν τη δυνατότητα στα αεροσκάφη F-16 να επιχειρούν με απόλυτη ακρίβεια ημέρα και νύχτα.
Τα συγκεκριμένα ατρακτίδια συνδυαζόμενα με αντίστοιχα όπλα ακριβείας που διαθέτει η Ισραηλινή ΠΑ είναι εξαιρετικός συνδυασμός.

*Συμμετοχή εταιρειών από το Ισραήλ σε πιθανές αναβαθμίσεις Α/Φ F-16 λόγω της εξειδίκευσής τους στα ηλεκτρονικά των υπόψη αεροσκαφών,επίσης θα ενδιέφεραν.

•Εσχάτως έχει προκύψει και θέμα με τη συντήρηση των ελικοπτέρων Apache. Η φυγή της Boeing μετά από την αδιαφορία της ελληνικής πλευράς να προχωρήσει σε ανανέωση της τεχνικής συμφωνίας,έχει προκαλέσει μεγάλο θέμα για τη συντήρηση των Apache. Το Ισραήλ ,λέει ότι μπορεί να την αναλάβει.

Το ερώτημα βέβαια είναι αν κάποιος από την ελληνική πλευρά έχει στο νου του να ζητήσει και να συζητήσει κάποια έστω απ΄ αυτά τα θέματα.