Ο κυβερνήτης του ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗ θα «απαντήσει» στο Βασιλάκο!

Ο κυβερνήτης και μέλη του πληρώματος του υποβρυχίου ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ ενδέχεται να κληθούν να ενημερώσουν την  επιτροπή της Βουλής που διερευνά το θέμα των υποβρυχίων και  να απαντήσουν στον πρώην Γενικό Διευθυντή Εξοπλισμών Βαγγέλη Βασιλάκο,ο οποίος επέμεινε σε νέα κατάθεσή του ,ότι το υποβρύχιο γέρνει.Ο κ.Βασιλάκος είχε αναφερθεί και βελτιώσεις που θα μπορούσαν να γίνουν στο σύστημα αναερόβιας πρόωσης.

“Προσπαθώ να βρω τον Κυβερνήτη του σκάφους και όλα τα μέλη. Δυστυχώς είναι σε υπηρεσιακό ταξίδι”,είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ευτύχιος Δαμιανάκης και πρόσθεσε απευθυνόμενος στον κ.Βασιλάκο:

Να ξέρετε, όμως, ότι υπάρχει πλήρης έκθεση του Κυβερνήτη του σκάφους σε ότι αφορά την εναερόβια πρόωση, από όλους τους αρμοδίους του σκάφους, ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα και έχει αποκατασταθεί πλήρως. Πιστεύω ότι θα έχω αύριο αυτή την έκθεση. Έχει υποβληθεί αρμοδίως στο Ναυτικό. Εσείς βεβαίως μπορείτε να έχετε την άποψή σας, εγώ σας λέω τι υπάρχει ως επίσημο έγγραφο από τον κύριο Κοντογιαννά”.

Ο πρώην ΓΔΕ απάντησε ότι “ και η άποψή μου σε ότι αφορά την αναερόβια πρόωση στηρίζεται στα πρακτικά των διαπραγματεύσεων, όπου εν πάση περιπτώσει όταν είχαμε φτάσει κοντά σε κάποια λύση- δεν έχει γίνει κάτι στην αναερόβια πρόωση- απλώς προσέφεραν κάποιες ώρες περισσότερες εγγυήσεις. Αυτό ήταν. Τώρα αν τις προσέφεραν ή όχι, αν υπάρχει ή δεν υπάρχει πρόβλημα, κύριε Πρόεδρε, σας λέω πάλι…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ευτύχιος Δαμιανάκης): Ποιός θα μας το βεβαιώσει;

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Βασιλάκος): Ο χρόνος”.

Για το θέμα των κλίσεων ο Ε.Βασιλάκος επέμεινε:
«Σας είπα και την προηγούμενη φορά ότι δεν υπάρχει δοκιμή για την κλίση, για τον κυματισμό, για τη συμπεριφορά του υποβρυχίου. Δεν υπάρχει στάνταρ με το οποίο γίνεται μία δοκιμή. Κουβεντιάζαμε με τη γερμανική πλευρά να βγάλουμε μία δοκιμή που θα είχε κάποιες παραμέτρους. Απ’ αυτές τις παραμέτρους η πιο δύσκολη, αν θέλετε, είναι αυτή που σας περιέγραψα: Όταν το υποβρύχιο πλέει με δέκα κόμβους ταχύτητα, το ύψος του κύματος είναι τρία μέτρα και το μήκος του κύματος είναι περίπου ή ίσο με το μήκος του υποβρυχίου».

Στο ΠΝ πνέουν μένεα εναντίον του πρώην ΓΔΕ, θεωρώντας ότι κάνει τεράστια ζημιά μ΄ αυτά που λέει. Κορυφαία πηγή του ΓΕΝ διαβεβαίωνε ότι “ο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ είναι το πλέον σύγχρονο συμβατικό υποβρύχιο στο κόσμο και οι μέχρι τώρα επιδόσεις του στο Αιγαίο,είναι εκπληκτικές”.