Οι ΗΠΑ δοκίμασαν …αλκοολικά καύσιμα σε Α 10

Η Πολεμική Αεροπορία  των ΗΠΑ πραγματοποίησε για πρώτη φορά  δοκιμές του  αεροσκάφους εγγύς υποστήριξης Α-10 Thunderbolt II – με «αλκοολικά» καύσιμα.
Αυτά τα καύσιμα είναι γνωστά στις ΗΠΑ με τα ακρώνυμα ATJ, (Alcohol To Jet),μας πληροφορεί  το Defence Talk.

Κατά την πορεία των δοκιμών στις δεξαμενές του αεροσκάφους είχαν βάλει ένα μείγμα από ATJ και από κανονικά αεροπορικά καύσιμα. Σύμφωνα με τον πιλότο δοκιμών τον ταγματάρχη Olivia Elliott, το Α-10 συμπεριφέρθηκε στον αέρα σαν να ήταν γεμάτο με τα συνηθισμένα καύσιμα.

Οι δοκιμές του Α-10 πραγματοποιούνται στα πλαίσια του προγράμματος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ για την μεταφορά όλων των αεροσκαφών σε εναλλακτικά καύσιμα. Το ATJ δημιουργείται από σάκχαρα που περιέχονται στη ξυλεία, στο χαρτί, και σε άλλο φυτικό υλικό πλούσιο σε φυτικές ίνες. Στη συνέχεια τα σάκχαρα που έχουν ληφθεί μετατρέπονται σε αλκοόλ, το οποίο στη συνέχεια περνά από την διαδικασία του καθαρισμού με νερό. Τα καύσιμα που παράγονται με αυτόν τον τρόπο μπορούν να αντικαταστήσουν τα χρησιμοποιούμενα σήμερα κανονικά αεροπορικά καύσιμα. 

Το A-10 Thunderbolt II είναι ένα αμερικανικό  μονοθέσιο, δικινητήριο αεροσκάφος που αναπτύχθηκε στις αρχές του 1970. Το Α-10 σχεδιάστηκε για την  Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ με την  απαίτηση να παρέχει εγγύς εναέρια υποστήριξη (CAS) στις επίγειες δυνάμεις από την επίθεση τανκς , τεθωρακισμένων οχημάτων  , καθώς και άλλων στόχων εδάφους Είναι το πρώτο αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ που προορίζονταν αποκλειστικά για εγγύς εναέρια υποστήριξη.και έχει πάρει μέρος σε 5 μεγάλους πολέμους – τωρα χρησιμοποιείται και στο Αφγανιστάν.