Οι «καυτές πατάτες» που πρέπει να πιάσει ο Παναγιωτόπουλος


Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ

Το πρωταρχικό θέμα που απασχολεί αυτή τη στιγμή την ηγεσία του ΥΕΘΑ είναι το θέμα των οικονομικών των στρατιωτικών. Ο Πάνος Παναγιωτόπουλος γνωρίζει ότι αυτό είναι το νούμερο ένα ζήτημα που απασχολεί το σύνολο του προσωπικού των ΕΔ και η κατάληξή του θα κρίνει πολλά.

Όμως ήδη έχει κατανοήσει ότι το θέμα των περικοπών δεν είναι η μοναδική “καυτή πατάτα” του ΥΕΘΑ. Ο Π.Παναγιωτόπουλος έχει κληρονομήσει μία σειρά ζητημάτων που έχουν να κάνουν με πληρωμένα ήδη από τους Έλληνες φορολογούμενους εξοπλιστικά προγράμματα. Πληρωμένα μεν ,προβληματικά δε. Οι προκάτοχοί του με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ακολουθούσαν τη γνωστή τακτική “άστο για τον επόμενο” κι όταν αποφάσιζαν κάτι να κάνουν το αποτέλεσμα ήταν καταστροφικό. Η περίπτωση Βενιζέλου με τη συμφωνία για τα υποβρύχια και τα ναυπηγεία είναι ενδεικτική.

Όμως τώρα ο Π.Παναγιωτόπουλος θα πρέπει:

•να βρει λύση για την όσο το δυνατόν συντομότερη ολοκλήρωσή των τριών υποβρυχίων τύπου ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ που βρίσκονται στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Το ΠΝ τα θέλει πάση θυσία και μπορεί να τα ολοκληρώσει ακόμη και με δικά του μέσα. Τα προβλήματα που προκάλεσαν οι κατά καιρούς κυβερνώντες με τις άθλιες συμβάσεις που υπέγραψαν, δεν μπορεί να σταθούν εμπόδιο στην παραλαβή των υποβρυχίων,τα οποία έχουμε πληρώσει.

•να λύσει το ζήτημα της μεταφοράς των αρμάτων μάχης Abrams από τις ΗΠΑ, εφόσον οι στρατιωτικοί έχουν συμφωνήσει για την αποδοχή τους. Οι Γερμανοί πιέζουν με διάφορους τρόπους για να μην ολοκληρωθεί η συμφωνία. Και είναι κοινό μυστικό ότι το κονδύλι για τη μεταφορά τους υπάρχει αλλά …φοβόμαστε μήπως το μπλοκάρουν οι Γερμανοί ως περιττό έξοδο.

•Να εξετάσει με μεγάλη προσοχή την πρόταση για “κόψιμο” τεσσάρων μεταγωγικών αεροσκαφών C 27 παπό τους Ιταλούς που κάποιοι προωθούν ως συμφέρουσα. Αλλά επαναλαμβάνουμε αυτό σηκώνει μεγάλη συζήτηση και έρευνα.

•Κορυφαίο ζήτημα βέβαια η επίλυση όλων των θεμάτων που έχουν να κάνουν με συντήρηση και ανταλλακτικά. Αυτό είναι που πονάει και όχι η …αναγγελόμενες νέες αγορές όπλων!

Ο κ.Παναγιωτόπουλος έχει ήδη καταλάβει το “κλίμα” που επικρατεί στο χώρο των εξοπλισμών με τα “κέντρα επηρεασμού” να έχουν αρχίσει να στέλνουν μηνύματα και να δημοσιοποιούν…λίστες αγορών. Ως δημοσιογράφος ο κ.Παναγιωτόπουλος καταλαβαίνει περισσότερα απ΄ όσα γράφονται.

Τα περί διαφάνειας που ανακοίνωσε ο ΥΕΘΑ στην ομιλία του στη Βουλή είναι αυτονόητα. Μένει να δούμε με ποιο νόμο ο Π.Παναγιωτόπουλος θα διασφαλίσει τα όσα είπε.