Οι προτάσεις του ΣΕΚΠΥ για τον νέο νόμο περί προμηθειών.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι τα σχέδια του νέου νόμου περί Προμηθειών των ΕΔ και της Υπουργικής Απόφασης, για την ρύθμιση των συμβάσεων Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων θα γνωστοποιηθούν προς διαβούλευση στις αρχές του Φεβρουαρίου 2011.
Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού – ΣΕΚΠΥ έχει μέχρι σήμερα συνδράμει αποφασιστικά στις προσπάθειες του ΥΠΕΘΑ με το συνέδριο για το νομικό πλαίσιο προμηθειών, εξαγωγών και προγραμμάτων έρευνας-ανάπτυξης που οργάνωσε τον Ιανουάριο του 2010, καθώς και με σειρά παρεμβάσεων και υπομνημάτων προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ και την ΓΔΑΕΕ.
Σε ότι αφορά στο νέο νόμο περί προμηθειών και επειδή κατά την προετοιμασία του σχεδίου νόμου δεν υπήρξε συμμετοχή των εκπροσώπων της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας με πολύχρονη εμπειρία σε θέματα προμηθειών και εξοπλιστικών προγραμμάτων, εκφράζουμε την ανησυχία μας ότι δεν έχουν περιληφθεί άρθρα που θα εξειδικεύουν την εθνική πολιτική για ανάπτυξη και στήριξη της Ελληνικής Αμυντικής βιομηχανίας, ως κρίσιμου παράγοντα για την Εθνική άμυνα και Ασφάλεια της χώρας.

Ο ΣΕΚΠΥ έχει προτείνει σαν βασικά μέτρα της πολιτικής αυτής:
• Την θεσμοθέτηση των βιομηχανικών επιστροφών σε κάθε προμήθεια που θα υλοποιείται με διαδικασία εκτός των ανοικτών διαγωνισμών.
• Την υλοποίηση προγραμμάτων ανάπτυξης Ελληνικών αμυντικών προϊόντων, μερικώς χρηματοδοτούμενων από το ΥΠΕΘΑ, σαν μέτρο αφ’ ενός διασφάλισης της ανεξαρτησίας και του απορρήτου των ΕΔ και αφ’ ετέρου ενίσχυσης της εξωστρέφειας της Ελληνικής βιομηχανίας.
Για την επιτυχία της διαβούλευσης που θα ανακοινώσει το ΥΠΕΘΑ, ο ΣΕΚΠΥ έχει προγραμματίσει δύο εκδηλώσεις:
1. Η πρώτη θα πραγματοποιηθεί στις 16 Φεβρουαρίου, με την ευκαιρία της τακτικής Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου και αποσκοπεί στην ενημέρωση των μελών του, για την Υπουργική Απόφαση ρύθμισης των ΑΩ και την διαδικασία υποβολής των προτάσεων προγραμμάτων ΑΩ από τις εγχώριες βιομηχανίες, καθώς και την συλλογή παρατηρήσεων και σχολίων που θα υποβληθούν στα πλαίσια της διαβούλευσης.
2. Η δεύτερη αφορά σε ημερίδα, που προγραμματίζεται για τα τέλη Φεβρουαρίου ή τις αρχές Μαρτίου, ανάλογα με την ημερομηνία γνωστοποίησης του σχεδίου νόμου, με συμμετοχή του ΥΠΕΘΑ, η οποία θα έχει σαν στόχο την ενημέρωση της Ελληνικής βιομηχανίας γενικότερα, των εμπορικών επιμελητηρίων και πιθανόν των στρατιωτικών ακολούθων στην χώρα μας, για το περιεχόμενο του νόμου, την κατάθεση απόψεων και την εξαγωγή συμπερασμάτων που θα υποβληθούν από τον Σύνδεσμο στα πλαίσια της διαβούλευσης.