Ποιος θα δώσει «φιλί ζωής» αξίας 12,5 εκατομμυρίων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας;

Κι άλλη ενημέρωση για το θέμα της σύμβασης των υποβρυχίων 214 και των ναηπηγείων Σκαραμαγκά θα έχει η Ειδική Διαρκής Επιτροπή Αμυντικών Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων. Την πρωτοβουλία για την ενημέρωση την πήρε –πάλι- ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος , ο οποίος φαίνεται ότι θα εξακολουθήσει να την ενημερώνει κάθε φορά που ένα δημοσίευμα θα θίγει την υπόθεση αυτή. Τώρα ήταν το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ που έγραψε ότι αγοράζουμε τα υποβρύχια 50% ακριβότερα απ΄ ότι οι Τούρκοι που οδήγησε τον ΥΕΘΑ στη Βουλή.

Όμως την ώρα που ο Ε.Βενιζέλος θα ενημερώνει για το Σκαραμαγκά και τα υποβρύχια ,στη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών θα βρίσκεται σε εξέλιξη συνάντηση με τους βρετανούς της BAE ,για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και τις πυραυλακάτους.

Οι Βρετανοί έχουν ενημερώσει την ελληνική πλευρά ότι στις 21 Φεβρουαρίου θα καταγγείλουν τη σύμβαση που έχουν με την Ελευσίνα για τις δύο τελευταίες πυραυλακάτους,λόγω καθυστερημένων οφειλών. Τα άμεσα απαιτητά χρήματα είναι 12,5 εκατομμύρια ευρώ και το σύνολο των απαιτήσεων 55.

Ποιος θα τα πληρώσει; Τα τελευταία 24ωρα από της ΓΔΕ έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι «θα αναλάβουμε εμείς το κόστος σε πρώτη φάση»,χωρίς να έχει διευκρινιστεί από που θα βρεθούν τα 12,5 εκατομμύρια. Από το ΠΝ ή από αλλού; Οι Βρετανοί είπαν ότι δεν έχουν αντίρρηση ,αλλά επεσήμαναν ότι πρέπει να γίνει τροποποίηση της σύμβασης και αυτό είναι το κύριο θέμα της συνάντησης .

Η κυβέρνηση ζει μέσα σε λίγους μήνες την ίδια αγωνία. Ένα ναυπηγείο έτοιμο να καταρρεύσει, 1500 εργαζόμενοι να κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο και δύο πλοία για το Στόλο , «στον αέρα»!

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας  συναντήθηκε με  τον Πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου, Δρ. David Landsman και τον Ακόλουθο Άμυνας της βρετανικής πρεσβείας στην Αθήνα, κ. Tony Morphet με τους οποίους και συζήτησε μεταξύ άλλων και αυτό το θέμα.

Τα Ναυπηγεία της Ελευσίνας πάντως ακόμη κι αν βρεθεί προσωρινή λύση με τη ΒΑΕ ,αναζητούν απεγνωσμένα μία μεγάλη παραγγελία για να ορθοποδήσουν. Είχαν ποντάρει πάρα πολλά στο πρόγραμμα ναυπήγησης των φρεγατών Fremm, το οποίο όμως αν υλοποιηθεί θα υλοποιηθεί πολύ αργότερα και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας,θέλουν λύση και ρευστό τώρα.