«Πονοκέφαλος» για τον Ομπάμα η ανάγκη πώλησης 66 F-16 στη Ταϊβάν.

Οι αμυντικές δαπάνες των ΗΠΑ διπλασιάστηκαν μετά από την 11η Σεπρεμβρίου,αλλά τώρα ήρθε η ώρα των περικοπών Κι αυτό προκαλεί προβλήματα σ’ όλες τις αμυντικές βιομηχανίες κολοσσούς που αναζητούν λύσεις.

Όπως αναφέρει το Reuters η Lockheed Martin η κατασκευάστρια εταιρεία των F-16, θεωρεί ιδιαίτερα κρίσιμο το ζήτημα της πώλησης 66 μαχητικών F −16 στη Ταϊβάν η οποία έχει “μπλοκαριστεί” από το Λευκό Οίκο ,που δεν θέλει να “εξαγριώσει” το Πεκίνο,το οποίο είναι αντίθετο σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Από την άλλη όμως αυτή η πώληση θα φέρει στα ταμεία της αμερικανικής εταιρείας περίπου οκτώ δις ευρώ.Κι αυτό δεν αφήνει αδιάφορο κανένα.

Μια τέτοια πώληση, που υπολογίζονται σε περισσότερα από $ 8 δισ. ευρώ, θα θυμός Κίνα, η οποία θεωρεί αυτο-αποκλειστεί Ταϊβάν μια δύστροπη θέμα επαρχία από την ενοποίηση με τη βία αν χρειαστεί.

Σχεδόν οι μισοί από τους 100 γερουσιαστές των ΗΠΑ και 181 από τα 435 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων κάλεσαν τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να κινηθεί γρήγορα για την πώληση F-16 στη Ταϊβάν, που εκκρεμεί από το 2006.

«Μας ανησυχεί βαθύτατα ότι η περαιτέρω καθυστέρηση της απόφασης για την πώληση F-16 στην Ταϊβάν θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλείσιμο της γραμμής παραγωγής των F-16”,αναφέρουν 45 γερουσιαστές, σε επιστολή τους προς τον πρόεδρο Ομπάμα.