Πόσο μπορεί να μας κοστίσει το ατύχημα με το F 16;Μπορεί και …630 εκατομμύρια ευρώ!

Αν αληθεύουν τα όσα γράφονται η ηγεσία του ΥΕΘΑ ,δηλαδή ο κ.Δημήτρης Αβραμόπουλος, έχει εγκρίνει ,λέει τον εκσυγχρονισμό των μαχητικών αεροσκαφών F-16,έναντι του ποσού των 630 εκατομμυρίων ευρώ!

Όλα αυτά ,γράφονται στα σοβαρά -και δεν διαψεύδονται από το κ.Αβραμόπουλο- λίγα 24ωρα μετά από ένα αρκετά σοβαρό συμβάν με αεροσκάφος F-16 block 52+,το οποίο διαπιστώνουμε,ότι πολύ γρήγορα και εύκολα -όπως γίνεται περιέργως πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις- “φορτώθηκε” σ΄ έναν από τους δύο χειριστές. Μπορεί να ΄ναι κι έτσι αλλά ας μην βιαζόμαστε.

Όπως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση και ειδικά αυτή τη τραγική για τα οικονομικά της χώρας περίοδο να βιαστούμε να λάβουμε αποφάσεις για τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας.Ειδικά αποφάσεις που μας παρουσιάζονται ως “φθηνές και σίγουρες”,”προσαρμοσμένες στις οικονομικές ανάγκες της χώρας”.

Όταν βιάζεσαι κάνεις λάθη και ειδικά τώρα περιθώρια λάθους δεν υπάρχουν.

Πριν μας απαντήσει λοιπόν ο ΥΕΘΑ αν πράγματι υπάρχει σκέψη και πολύ περισσότερο απόφαση για εκσυγχρονισμό 95 αεροκσαφών F-16 να θέσουμε και κάποια ερωτήματα:

•Συμφωνεί η ΠΑ να τεθεί ως προτεραιότητα ο εκσυγχρονισμός των F 16; Ναι κάποια στιγμή οι αεροπόροι λένε,ότι θα ήταν καλό να γινόταν ο εκσυγχρονισμός.Είναι όμως αυτή η προτεραιότητα που θέτουν ναι ή όχι;

•Ποιο ακριβώς θα είναι το επιχειρησιακό πλεονέκτημα που θα μας δώσει ο εκσυγχρονισμός των 630 εκατομμυρίων; Κερδίζουμε κάτι εξαιρετικά σημαντικό στον επιχειρησιακό τομέα που να δικαιολογεί αυτό το κόστος; Ή μήπως κερδίζουν γενικώς όλοι οι άλλοι “ενδιαφερόμενοι”; Εκτός από το οικονομικό υπάρχει ή τέλος πάντων πρέπει να μας απασχολεί το “επιχειρησιακό κέρδος”.

•Θεωρείται συμφέρουσα η τιμή των 630 εκατομμυρίων;

•Υπάρχουν άλλες προτάσεις -λύσεις για την επιχειρησιακή ισχυροποίηση της ΠΑ;Γιατί μέρες που ΄ναι -επέτειος των Ιμίων έρχεται- αυτό θα πρέπει να είναι το βασικό ζητούμενο. Δεν έχουν περάσει δα και τόσα πολλά χρόνια από τότε ,για να έχουμε ξεχάσει τι συνέβη εκείνη τη νύχτα και ποιες αποδείχτηκαν «μαύρες τρύπες» τους αμυντικού μας συστήματος.

Αυτά και αναμένουμε τις απαντήσεις του ΥΕΘΑ