Πούλησε μη επανδρωμένο όχημα η Τουρκία στο Κατάρ

Το μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (ΙΗΑ) Gözcü (Παρατηρητής) που είναι συμπαραγωγή των εταιριών Kale – Baykar, μετά από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις πουλήθηκε και στο Κατάρ

Η Τουρκία δηλώνει “παρόν” στον τομέα της τεχνολογίας των μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων.
Οι εργασίες για την ανάπτυξη του “μίνι μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος” από την συνεργασία Kale-Baykar, άρχισαν το 2005 και στο τέλος το 2007 το παραχθέν Gözcü’, άρχισε να χρησιμοποιείται από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις με σκοπό την χρήση του μέρα νύχτα για έρευνα μικρού βεληνεκούς.

Το Gözcü που διαθέτει πρωτότυπη σχεδίαση, σύστημα αυτόματου πιλότου, ηλεκτρονικό εξοπλισμό σταθμού εδάφους και λογισμικό, από την μέρα που παραδόθηκε άρχισε να χρησιμοποιείται έντονα. Μέχρι σήμερα τα πάνω από 170 παραδοθέντα μίνι μη επανδρωμένα οχήματα έχουν εκτελέσει με επιτυχία χιλιάδες ώρες πτήσεων.

Το εγχώριο αυτό σύστημα σε σύγκριση με τα υπόλοιπα Μίνι ΙΗΑ που χρησιμοποιούνται στον κόσμο, με την εμβέλεια πτήσης, ο τύπος προσγείωσης και οι εξελιγμένες λειτουργίες πτήσης άνοιξαν το δρόμο για αιτήματα από το εξωτερικό.

Στις 20 Ιουλίου 2011 συνήφθη συμφωνία για παράδοση 10 τέτοιων τεμαχίων στις Ένοπλες Δυνάμεις του Κατάρ. Τα οχήματα αυτά στις 29 Φεβρουαρίου ολοκλήρωσαν με επιτυχία τα τεστ τους μπροστά στην επίσημη στρατιωτικη αντιπροσωπεία του Κατάρ. Τον επόμενο μήνα θα γίνουν οι παραδόσεις, ενώ η εκπαίδευση των χρηστών θα γίνει στην Ντόχα του Κατάρ. Με αυτή την συμφωνία το Gözcü έγινε το πρώτο εγχώριο ιπτάμενο όχημα που πουλά στο εξωτερικό η Τουρκία

Το Gözcü απογειώνεται με τα χέρια. Μπορεί να προσγειωθεί με αλεξίπτωτο ή πάνω στο σώμα με αυτόματο πιλότο. Ασκεί τα καθήκοντα του μέρα και νύχτα και μπορεί να φτάσει τα 2 χιλιάδες πόδια. Έχεις ακτίνα επικοινωνιών 15 χιλιομέτρων και δυνατότητα επακριβούς καθορισμού των συντεταγμένων του στόχου.

 Ιστοσελίδα Askerhaber – tourkikanea.gr