Ραντάρ AESA στα Eurofighter.Δείτε το βίντεο.

Ένα χρόνο μετά την ίδρυση της κοινοπραξίας, οι εταιρείες Eurofighter / Euroradar έλαβαν ανανεωμένη στήριξη από τις χώρες – μέλη του προγράμματος και συμφώνησαν να συνεχίσουν την ανάπτυξη πλήρους κλίμακας του προγράμματος του ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης επόμενης γενιάς επιβεβαιώνοντας το στόχο να ενταχθεί σε υπηρεσία το 2015.

Τον Ιούλιο του 2010 ιδρύθηκε η κοινοπραξία Eurofighter GmbH / Euroradar με αυτοχρηματοδότηση και με τη στήριξη των κρατών-μελών του προγράμματος Eurofighter – Ηνωμένου Βασιλείου, Ιταλίας, Γερμανίας και Ισπανίας – ξεκίνησε η ανάπτυξη πλήρους κλίμακας του νέου ραντάρ CAPTOR-E.

Το νέο ραντάρ θα έχει δυνατότητες AESA πολύ μεγαλύτερες από αυτές που υπάρχουν σήμερα και στο άμεσο μέλλον, ενώ αναπτύσσεται με τρόπο που να καλύψει τις απαιτήσεις τόσο των κρατών-μελών του προγράμματος όσο και των χωρών εξαγωγής σε όλο τον κόσμο.

Το νέο ραντάρ θα ενσωματώνει τα κύρια χαρακτηριστικά του σημερινού κορυφαίου ραντάρ Captor-M έτσι ώστε να εκμεταλλεύεται στο έπακρον την ωριμότητα του υπάρχοντος συστήματος, ενώ παράλληλα θα χρησιμοποιεί τεχνολογία εξελιγμένης γενιάς ώστε να παρέχει πιο προηγμένη απόδοση.

Το ραντάρ AESA του Typhoon θα προσφέρει μία σειρά πλεονεκτημάτων σε σύγκριση με το σημερινό Μ-Scan μεταξύ των οποίων αναφέρονται η αυξημένη εμβέλεια ανίχνευσης και εντοπισμού, η προηγμένη ικανότητα αποστολών αέρος-εδάφους καθώς και τα αναβαθμισμένα μέτρα ηλεκτρονικής προστασίας.

Η νέα διάταξη AESA, πολύ μεγαλύτερη σε σύγκριση με αυτές των ανταγωνιστών χάρη στον ευρύχωρο ραδιοθόλο του Typhoon, θα εγκατασταθεί σε μετακινούμενη βάση ώστε να παρέχει ευρύτερο πεδίο θέασης σε σύγκριση με ανάλογα ραντάρ που είναι ήδη εγκατεστημένα ή πρόκειται να εγκατασταθούν σε άλλα μαχητικά αεροσκάφη.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ EUROFIGHTER

Το νέο ραντάρ θα παρέχει στις πολεμικές αεροπορίες τη δυνατότητα να αναβαθμίσουν τα ήδη υπάρχοντα Typhoon, εάν αυτό κρίνεται αναγκαίο.

Επιπλέον, θα έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης έτσι ώστε τόσο οι αεροπορίες που διαθέτουν ήδη το αεροσκάφος όσο και αυτές που θα το αποκτήσουν στο μέλλον να μπορούν να προσαρμόζουν το ραντάρ σύμφωνα με τις δικές τους επιχειρησιακές απαιτήσεις. 

Το νέο ραντάρ AESA αποτελεί μέρος των αναβαθμίσεων πλατφόρμας και συστημάτων που έχει ξεκινήσει η κοινοπραξία Eurofighter προκειμένου να εξασφαλίσει ότι το Typhoon θα βρίσκεται στην κορυφή της παγκόσμιας λίστας με τα καλύτερα αεροσκάφη νέας γενιάς που παρέχουν δυνατότητα εκτέλεσης αποστολών πολλαπλών ρόλων.