Ριψοκίνδυνο ρομπότ καταγράφει εικόνες 3D

Ενα νέο και πολύ σημαντικό όπλο μπορεί να έχουν στα χέρια τους πολύ σύντομα στρατιώτες και άνδρες αντιμετώπισης καταστροφών το οποιο θα τους επιτρέπει να αξιολογήσουν καλύτερα το μέγεθος του κινδύνου που καλούνται να αντιμετωπίσουν.

Σε αυτό συμβάλει ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα των πανεπιστημίων Επιστημών και τεχνολογίας του Μισούρι και του Μισούρι – Κολούμπια. Από το 2008 οι φοιτητές έχουν κατασκευάσει ένα τηλεκατευθυνόμενο ρομπότ εξοπλισμένο με μια υπέρυθρη κάμερα και τεχνολογία LIDAR η οποία καταγράφει φως και ακτινοβολία. Όπως το ραντάρ έτσι και το LIDAR στέλνει σήματα – σε αυτή την περίπτωση μια σειρά από λαζερ εκπέμπουν σε αντικείμενα δίνοντας πλήρη εικόνα. Το ρομπότ αποστέλλει ασύρματατα στοιχεία σε έναν φορητό υπολογιστή. Το αποτέλεσμα είναι η τρισδιάστατη αποτύπωση του χώρου κινδύνου.
Ακόμα και αν το ρομπότ δεν μπορεί να έχει άμεση πρόσβαση στο χώρο αρκεί ένα σημείο, ένα παράθυρο π.χ., για να μπορέσει να τον αποτυπώσει και να δώσει σε πολλές περιπτώσεις σημαντικά στοιχεία. Θεωρητικά μπορεί να αξιοποιηθεί ακόμα και σε σπηλιές που κρύβονται τρομοκράτες. Δίνει μάλιστα την δυνατότητα να εξετάζονται αντικείμενα από κάθε οπτική γωνία.