S.O.S από τα Ναυπηγεία Ελευσίνας: «Βουλιάζουμε».

Ανακοίνωση με τη μορφή S.O.S εξέδωσε ο ιδιοκτήτης των Ναυπηγείων Ελευσίνας Νίκος Ταβουλάρης. Απευθυνόμενος στο Επενδυτικό Κοινό ,παρουσίαζει  μία τραγική οικονομική πραγματικότητα που δύσκολα μπορεί  να ανατραπεί εκτός αν η κυβέρνηση προχωρήσει στην υλοποίηση του προγράμματος ναυπήγησης των γαλλικών φρεγατών  Fremm.

Ο υπουργός Άμυνας μιλώντας την Βουλή επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τις διακρατικές συμφωνίες που έχουν υπογραφεί με τη Γαλλία «έχοντας πάντα υπόψη τη δημοσιονομική πραγματικότητα». ΄Αρα τα πράγματα ειναι πολύ δύσκολα για οποιαδήποτε παραγγελία.
Την ίδια ώρα στη ΓΔΑΕ, στελέχη της BAE είχαν συνάντηση με στελέχη της ΓΔΑΕ, προκειμένου να βρεθεί μία λύση και να μην καταγγείλει η βρετανική εταιρεία τη σύμβαση για τις πυραυλακάτους του ΠΝ. Τον κίνδυνο καταγγελίας αναφέρει στην ανακοίνωσή του και ο Νίκος Ταβουλάρης.
Η ανακοίνωση του Νίκου Ταβουλάρη έχει ως εξής:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΚΟΙΝΟ
Σε απάντηση σχετικού ερωτήματος της από 14.02.2011 επιστολής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και σε συνέχεια της από 30.09.2010 ανακοίνωσης της εταιρείας, σχετικά με τον κίνδυνο ρευστότητας που αντιμετωπίζει, η διοίκηση της εταιρείας ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι:

1. Είχε επισημάνει σε προηγούμενες οικονομικές καταστάσεις τους σοβαρούς κινδύνους ρευστότητας που αντιμετωπίζει και για ποιους λόγους δημιουργήθηκε ταμειακή στενότητα. Η πάροδος αρκετού χρόνου για την επίλυση των προβλημάτων αυτών περιόρισε τα υφιστάμενα χρονικά περιθώρια, με συνέπεια να προκύπτει αβεβαιότητα για το μέλλον της εταιρείας.
Η διοίκηση της εταιρείας συνεχίζει τις προσπάθειες στις κατευθύνσεις κεφαλαιουχικής ενίσχυσης του ομίλου, νέου δανεισμού καθώς και βελτίωσης των συμβατικών ταμειακών ροών
της. Συγκεκριμένα αποτελέσματα αναμένονται σύντομα και η διοίκηση της εταιρείας θα ενημερώσει σχετικά το επενδυτικό κοινό.

2. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Ομίλου κατά την 31.12.2010, κατά κατηγορία έχουν ως εξής;
Κατηγορία οφειλής Εταιρεία
Ν.Β.Ε.Ε.»Ναυπηγεία Ελευσίνας»
Ν.Β.Ε.Σ «Ναυπηγείο Σύρου»
ΣΥΝΟΛΑ ΟΜΙΛΟΥ

Σύνολο  29.718.154,59

«ΝΕΩΡΙΟΝ Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ»
ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΟΜΙΛΟΥ ΤΗΝ 31.12.2010
Σημειώνεται ότι: α) ο όμιλος στις 31.12.2010 δεν έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το προσωπικό, το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και

β) διεξάγονται διαπραγματεύσεις μεταξύ των πιστωτριών Τραπεζών και του Ελληνικού Δημοσίου, για την αναδιάρθρωση των δόσεων του τιμήματος εξαγοράς των Ναυπηγείων Ελευσίνας και την μετάθεση της καταβολής των υπολειπομένων δόσεων, εκ των οποίων εκκρεμεί η καταβολή δύο δόσεων συνολικού ύψους 10.344.400,00 ευρώ.
Λόγω των καθυστερήσεων αποπληρωμής των υποχρεώσεων προς τους βασικούς προμηθευτές του προγράμματος κατασκευής των ΤΠΚ 6&7, ορισμένοι εξ’ αυτών έχουν προειδοποιήσει για άσκηση των συμβατικών τους δικαιωμάτων και ήδη διεξάγονται συζητήσεις για ρύθμιση των ληξιπροθέσμων υποχρεώσεων προς αυτούς.

3. Οι προοπτικές του Ομίλου συνδέονται άμεσα με το πρόγραμμα ναυπηγήσεων του Πολεμικού Ναυτικού.

Σε αυτό το πλαίσιο, η απόφαση του ΚΥΣΕΑ του Δεκεμβρίου 2008 και οι δηλώσεις του Υπουργείου Άμυνας για την έναρξη διαπραγματεύσεων για την κατασκευή 6 φρεγατών τύπουFREMM, αποτελεί σημαντική εξέλιξη για την Εταιρεία, η οποία έχει υπογράψει Μνημόνιο
Συνεργασίας με την Γαλλική DCNS – που κατασκευάζει τις φρεγάτες αυτού του τύπου – για τηνκατασκευή των ελληνικών φρεγατών στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας/ Νεωρίου.

Η διαδικασία διαπραγμάτευσης και σύνταξης της συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Άμυνας και τους εκπροσώπους της Γαλλικής πλευράς βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Η επίτευξη συμφωνίαςκατασκευής η οποία θα είναι μέσα στα πλαίσια του προαναφερόμενου Μνημονίου

Συνεργασίας μεταξύ της DCNS και ναυπηγείων Ελευσίνας/Νεωρίου, θα εξασφαλίσει τηνβιωσιμότητα των ναυπηγείων και αυξημένη απασχόληση για τα επόμενα 10 χρόνια, ενώ θαασκήσει σημαντική θετική επιρροή στα οικονομικά μεγέθη του Ομίλου, συμπεριλαμβανομένωνκαι των αποτελεσμάτων.
Σημειώνεται ότι επανειλημμένα η κυβέρνηση με δηλώσεις αρμοδίων Υπουργών, έχει ανακοινώσει ότι το πρόγραμμα φρεγατών θα υλοποιηθεί χωρίς μέχρι στιγμής να έχειανακοινωθεί η ημερομηνία έναρξης του.
Επί πλέον η Γαλλική εταιρεία έχει δηλώσει ότι μέρος του ναυπηγικού έργου κατασκευήφρεγατών τύπου FREMM που ναυπηγεί για το Γαλλικό Ναυτικό, θα ανατεθεί στα ΝαυπηγείαΕλευσίνας.

Πειραιάς 16.02.2011
Για την εταιρεία
Νικόλαος Ταβουλάρης
Πρόεδρος__