S.O.S για την ΕΛΒΟ!

Το χρώμα του χρήματος αναμένουν οι εργαζόμενοι της ΕΛΒΟ,αφού πλέον κάθε μισθοδοσία τους …παίζετε.

Η επιχείρηση αναζητά λύση επιβίωσης και στο υπουργείο Άμυνας έχουν αρχίσει να επανεξετάζουν τη πρόταση των Γερμανών ,η οποία όμως συνδυάζεται με τη προμήθεια μεταχειρισμένων τεθωρακισμένων οχημάτων Marder.

Μετά την υποβολή της προτάσεως από την ΕΛΒΟ, στις 29 Δεκ 2009, για το πρόγραμμα των μεταχειρισμένων Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης MARDER1A3, για την κάλυψη άμεσων επιχειρησιακών αναγκών του ΓΕΣ, ως ενδιάμεση λύση για το συνολικό πρόγραμμα των ΤΟΜΑ του Ελληνικού Στρατού, η Γερμανική εταιρεία Rheinmetall προχώρησε και στην εξής «τριπλή» πρόταση:

Είτε την βιομηχανική συνεργασία με την ΕΛΒΟ είτε την εμπορική συνεργασία με την ΕΛΒΟ είτε την μετοχική συνεργασία με την ΕΛΒΟ. Η μορφή της συνεργασίας έγκειται καθαρά στην απόφαση της Ελληνικής πλευράς.

Από Γερμανικής πλευράς και ανεξάρτητα ποια θα είναι η μορφή συνεργασίας που θα επιλεγεί έχουν προταθεί :

1. Με δεδομένη την απόφαση των Ελληνικών κυβερνήσεων της τελευταίας 10ετίας να καταστεί η ΕΛΒΟ Κέντρο ΤΟΜΑ η Rheinmetall μαζί με την ΕΛΒΟ σε ποσοστό 60 και 40% αντίστοιχα διεκδικούν την προμήθεια των 415 ΤΟΜΑ MARDER1A3 έναντι συνολικού τιμήματος 196 εκατομμυρίων ΕΥΡΩ.

2. Εάν η ανωτέρω πρόταση της ΕΛΒΟ συμβασιοποιηθεί με το Ελληνικό Δημόσιο τότε η Rheinmetall δεσμεύεται να :

α. Πραγματοποιήσει επισκευές 4-5ου κλιμακίου και εργοστασιακές συντηρήσεις οχημάτων ΤΑΜ, MARDER1A3 και LEO1A5 που βρίσκονται στην Ν. Αμερική στις εγκαταστάσεις της ΕΛΒΟ (Σίνδο Θεσνίκης).

β. Πραγματοποιήσει την εργοστασιακή αξιοποίηση των 100 MARDER1A3, στις εγκαταστάσεις της ΕΛΒΟ που πρόσφατα προμηθεύτηκε το Περού και ακόμη βρίσκονται στη Γερμανία.

γ. Το επόμενο στάδιο της προτάσεως της Γερμανικής εταιρείας Rheinmetall είναι η ΕΛΒΟ από κοινού με την Rheinmetall Defence να αναπτύξουν ένα νέο τροχοφόρο όχημα 8χ8. Το εν λόγω όχημα από κοινού οι δύο εταιρείες θα το προωθήσουν στη διεθνή αγορά χωρίς να είναι προϋπόθεση το όχημα αυτό να αγορασθεί από τον Ελληνικό Στρατό.

δ. Το επόμενο στάδιο της προτάσεως της Γερμανικής εταιρείας Rheinmetall είναι η ΕΛΒΟ από κοινού με την Rheinmetall Defence να αναπτύξουν ένα νέο ΤΟΜΑ. Το εν λόγω όχημα από κοινού οι δύο εταιρείες θα το προωθήσουν στη διεθνή αγορά χωρίς να είναι προϋπόθεση και αυτό το όχημα να αγορασθεί από τον Ελληνικό Στρατό.

Επειδή βέβαια κανείς δεν είναι τόσο αφελής ώστε να πιστεύει ότι η γερμανική εταιρεία θέλει μόνο το καλό της ΕΛΒΟ,είναι δεδομένο ότι οι Γερμανοί μ΄ αυτή τη πρόταση θέλουν να βάλουν και τα δύο πόδια στο ελληνικό αρματικό δυναμικό στο οποίο αν προστεθούν τα Marder θα είναι απολύτως γερμανικό. Όχι ότι αυτό είναι απαραίτητα κακό αφού τα ανταλλακτικά των αρμάτων μάχης Leo και τον Marder ταυτίζονται σε ποσοστό 75%.
Η ελληνική πλευρά φαίνεται να θεωρεί άκρως ενδιαφέρουσα τη γερμανική πρόταση αλλά πρώτα πρέπει να γράψει τους τίτλους τέλους για το ρωσικό BMP-3.